| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 26/07/2022

 

 

Σύσταση underweight σε μετοχές και ομόλογα δίνει η Blackrock, εκτιμώντας ότι η πιθανότητα ενός ακόμη sell off… είναι αυξημένη. 

 

 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 27 Ιουλίου, κατά 0,75%, προκειμένου να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.  Στην αγορά, οι απόψεις, σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, διίστανται. Γιατί; Οι κεντρικές τράπεζες πιστεύουν ότι μπορούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να προκαλέσουν ήπια επιβράδυνση, ενώ κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα είναι απίθανο.  

 

Ο τρέχων πληθωρισμός έχει ως αιτία περιορισμούς στην παραγωγή, που οφείλονται σε ελλείψεις εργατικού δυναμικού έως διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, στο μέλλον θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερη αστάθεια, έως ότου οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν πού θα «κάτσει» η μπάλα μεταξύ της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Η Fed και η ΕΚΤ οφείλουν να προσφέρουν λύση, αλλά δεν διορθώνουν το πρόβλημα.

 

Από την άλλη, η μείωση του πληθωρισμού στο 2% σημαίνει μείωση δαπανών σε τέτοιον βαθμό, που η οικονομική δραστηριότητα θα επιβαρυνθεί σημαντικά. Ωστόσο, η Fed και η ΕΚΤ εξακολουθούν να «παίζουν» το αφήγημα της «ήπιας προσγείωσης».

 

«Μη πιθανή η ήπια προσγείωση…»

 

Σύμφωνα με την BlackRock, το αφήγημα της «ήπιας προσγείωσης» κρίνεται μη πιθανό…  «Η ΕΚΤ περιόρισε τα περιθώρια ελιγμών της, τονίζοντας ότι εστιάζει μόνο στον πληθωρισμό. Αυτό θα κάνει πιο δύσκολη την αλλαγή πορείας. Βλέπουμε μια περιστροφή αργότερα φέτος, όταν η ύφεση που θα χτυπήσει… την οικονομία. Αναμένουμε ότι η Fed θα αλλάξει πορεία μόνο το επόμενο έτος, όταν θα γίνουν σαφείς οι οικονομικές επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων. Η αγορά συμφωνεί. Οι προβλέψεις για τα επιτόκια δείχνουν τώρα τη μείωσή τους από τη Fed το 2023» λέει η BlackRock, προσθέτοντας:

 

«Η ΕΚΤ και η Fed θα επιλέξουν τελικά την ανάπτυξη αντί του πληθωρισμού, πιστεύουμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πλήξει τη ζήτηση σημαντικά τη ζήτηση, αλλά μέχρι σε ένα σημείο, ώστε να ανταποκρίνεται στην ικανότητα των παραγωγικών συντελεστών»

 

Ως αποτέλεσμα, οι περιορισμοί παραγωγής είναι πιθανό να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός θα υπερβαίνει επίμονα τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, ακόμη και όταν υποχωρήσει από τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Βέβαια, οι προσδοκίες της αγοράς είναι τελείως διαφορετικές… Ο ρυθμός που «τρέχουν» οι τιμές, ένας δείκτης του αναμενόμενου πληθωρισμού που προκύπτει από τις αποδόσεις των ομολόγων, μειώθηκαν απότομα τον περασμένο μήνα.

 

Οι αγορές φαίνεται να αναμένουν μια τυπική επιβράδυνση, με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να εξασθενούν. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να εκπλήξουν ανοδικά – και θα αναγκάσουν τις αγορές να προεξοφλήσουν εκ νέου επιτοκιακές αυξήσεις.

 

Αποτέλεσμα; Άλλο ένα sell off στις μετοχές… επισημαίνει ο επενδυτικός κολοσσός, ο οποίος ταυτόχρονα αναθεωρεί επί τα χείρω τη σύστασή του για τις μετοχές.  

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum