| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 04/10/2021

 

 

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία ζητεί από τις κεντρικές τράπεζες να επισπεύσουν την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων τους (CBDS) για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ανάπτυξη των crypto, προχώρησε για πρώτη φορά στη δοκιμή μίας ενιαίας πλατφόρμας διασυνοριακών πληρωμών σε CBDS.
 

H BIS προχώρησε σε συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες τεσσάρων χωρών – της Αυστραλία, της Νότιας Αφρικής, της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας – στη δοκιμή της εκκαθάρισης συναλλαγών σε διάφορα CBDS με στόχο να γίνονται ταχύτερα, φθηνότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια οι διασυνοριακές πληρωμές και διακανονισμοί.

 

Σύμφωνα με την Ημερησία, η υλοποίηση του σχεδίου Dunbar, όπως αποκαλείται, θα είναι, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, αρνητική πιστωτικά για τις τράπεζες, επειδή αυτές θα αναγκασθούν να μειώσουν πολύ τα τέλη και τις προμήθειες που χρεώνουν για διασυνοριακές μεταβιβάσεις κεφαλαίων. Αυτό αφορά ιδιαίτερα στις τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε πληρωμές σε συνάλλαγμα, σε εμβάσματα και σε διακανονισμούς.

 

Είχε προηγηθεί νωρίτερα φέτος η επιτυχημένη δοκιμή διασυνοριακών συναλλαγών σε CBDC μεταξύ της Γαλλίας και της Σιγκαπούρης.

 

Μεγάλη μείωση των εσόδων από προμήθειες για τις τράπεζες

 

Οι απώλειες εσόδων για τις τράπεζες, όταν αρχίσουν να γίνονται οι πληρωμές σε ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, θα είναι μεγάλες. Σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey,  οι τράπεζες είχαν το 2019 σε παγκόσμιο επίπεδο έσοδα περίπου 230 δισ. δολαρίων από διασυνοριακές συναλλαγές. Τα περισσότερα από αυτά, περίπου 100 δις. δολάρια, είχαν οι τράπεζες στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.

 

Από τα στοιχεία της McKinsey προκύπτει ότι τα έσοδα των τραπεζών από εμβάσματα ανήλθαν σε 60 δισ. δολάρια το 2019, καθώς οι χρεώσεις τους ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 6,4%, με τις μεγαλύτερες να επιβάλλουν οι τράπεζες της Νιγηρίας, της Νότιας Αφρικής και της Ταϊλάνδης.

 

Ο Moody’s σημειώνει ότι «είναι αβέβαιο αν το πρωτότυπο της πλατφόρμας στο πλαίσιο του σχεδίου Dunbar θα υιοθετηθεί από άλλες κεντρικές τράπεζες», προσθέτοντας: «Ωστόσο, η BIS αναμένει ότι τα αποτελέσματα αυτού του σχεδίου θα κατευθύνουν την ανάπτυξη παγκόσμιων και περιφερειακών πλατφορμών για πιο αποδοτικές διασυνοριακές πληρωμές». 

 

 

 

 
 
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum