| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 11/05/2023

 

 

Πολλοί από εμάς έχουν πολύ έντονα στη μνήμη τους την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ το 2006 και την επακόλουθη οικονομική κρίση που προκλήθηκε σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στη χώρα μας. Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις συμβαίνουν, δυστυχώς, αρκετά συχνά, προκαλώντας οικονομικά τσουνάμι στις πληγείσες οικονομίες.

 

 

Με τον φόβο μιας νέας κρίσης να έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά την τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ, παρακάτω θα δούμε μερικές από τις χειρότερες χρεοκοπίες χωρών της σύγχρονης εποχής.

10. Ταϊλάνδη (1997)

Η χρηματοπιστωτική κρίση της Ταϊλάνδης το 1997, γνωστή ως Ασιατική Χρηματοπιστωτική Κρίση, προήλθε από την κερδοσκοπία νομισμάτων, την «φούσκα» των ακινήτων και τα αδύναμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας.

9. Ρωσία (1998)

Η Ρωσία αντιμετώπισε οικονομική κρίση το 1998, η οποία προκλήθηκε από έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, της φυγής κεφαλαίων και της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος. Η κυβέρνηση αθέτησε τις υποχρεώσεις της για το χρέος και υποτίμησε το ρούβλι, προκαλώντας εκτεταμένη οικονομική αναταραχή.

8. Εκουαδόρ (1999)

Το 1999 το Εκουαδόρ αντιμετώπισε μια σοβαρή οικονομική κρίση λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος. Η κυβέρνηση κήρυξε προσωρινό μορατόριουμ στις πληρωμές του χρέους και τελικά υποβλήθηκε σε αναδιάρθρωση του χρέους.

7. Αργεντινή (2001)

Η Αργεντινή αντιμετώπισε μια σοβαρή οικονομική κρίση το 2001, με αποτέλεσμα η χώρα να χρεοκοπήσει, να υποτιμηθεί το νόμισμά της και να βιώσει μια βαθιά ύφεση. Η κρίση οδήγησε σε μεγάλες κοινωνικές αναταραχές και πολιτική αστάθεια.

6. Ζιμπάμπουε (2008)

Η Ζιμπάμπουε γνώρισε υπερπληθωρισμό και οικονομική κατάρρευση το 2008. Οι πολιτικές της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των κατασχέσεων γης και της κακής οικονομικής διαχείρισης, οδήγησαν σε απότομη πτώση της παραγωγικότητας και την υποτίμηση του τοπικού νομίσματος.

5. Ισλανδία (2008)

Η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα της Ισλανδίας το 2008 προκάλεσε την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Η κυβέρνηση ανέλαβε τις μεγάλες τράπεζες της χώρας και η επακόλουθη οικονομική ύφεση είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση από το ΔΝΤ και άλλους διεθνείς δανειστές.

4. Ουγγαρία (2008)

Η Ουγγαρία αντιμετώπισε οικονομική κρίση το 2008 εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων χρέους σε ξένο νόμισμα και της «υπερθέρμανσης» της οικονομίας. Η κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ για να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της.

3. Ελλάδα (2010)

Η κρίση χρέους της Ελλάδας ξέσπασε το 2010 όταν η χώρα μας αποκάλυψε τα υψηλά επίπεδα χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος. Η κυβέρνηση εφάρμοσε μέτρα λιτότητας και ζήτησε οικονομική βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

2. Ουκρανία (2015)

Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία βίωσε οικονομική κρίση την περίοδο 2014-2015, η οποία προκλήθηκε από πολιτικές αναταραχές, εδαφικές διαμάχες και οικονομική κακοδιαχείριση. Η κρίση οδήγησε σε υποτίμηση του νομίσματος, σημαντική πτώση του ΑΕΠ και αναδιάρθρωση του εθνικού χρέους.

1. Βενεζουέλα (σε εξέλιξη)

Η Βενεζουέλα βιώνει μια σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση εδώ και αρκετά χρόνια, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερπληθωρισμό, κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου (μια σημαντική πηγή εσόδων) και πολιτική αστάθεια. Η χώρα έχει αντιμετωπίσει εκτεταμένες ελλείψεις βασικών αγαθών, απότομη μείωση του ΑΕΠ και τεράστια χρεοκοπία.

Πηγή: Fortune

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum