| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 16/07/2022

 

 

Η πτώση του ευρώ στα επίπεδα του 1 προς 1 με το δολάριο οφείλεται περισσότερο στην δυναμική του αμερικανικού νομίσματος και λιγότερο στην αδυναμία του κοινού ευρωπαϊκού, διαπιστώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding. Παρότι θεωρεί τις περαιτέρω πιέσεις στο ευρώ πιθανές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο γερμανικός οίκος προβλέπει ότι με τον καιρό, οι αγορές θα επιστρέψουν σε risk-on φάση και το ευρώ θα ανακάμψει. Η Berenberg (την ανάλυση παρουσιάζει το MR) «βλέπει» το ευρώ στα 1,10 δολάρια έως τα τέλη του 2023.

 

 

Όπως σημειώνει ο οίκος, η  υποτίμηση του ευρώ στην απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου αυτήν την εβδομάδα (από 1,20 δολάρια ανά ευρώ πριν από ένα χρόνο), έχει τραβήξει την προσοχή των αγορών. Η Berenberg αποδίδει αυτή τη μεγάλη κίνηση της ισοτιμίας κυρίως στο δολάριο. Τα στοιχεία της δείχνουν ότι το δολάριο έχει ανατιμηθεί έντονα έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων από τα μέσα του 2021. Για το ευρώ, η εικόνα έναντι άλλων νομισμάτων δεν έχει αντίστοιχο ενδιαφέρον, καθώς το κοινό νόμισμα παραμένει σχεδόν αμετάβλητο σε ετήσια βάση έναντι άλλων μεγάλων εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης.

 

 

Η ενίσχυση του δολαρίου αποδίδεται στην ιδιότητά του ως ασφαλούς καταφυγίου, την ώρα που η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών παγκοσμίως φέρνει τις αγορές σε risk-off φάση, με τον MSCI World index να χάνει 21% από τις αρχές του έτους. «Όταν η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται, οι επενδυτές συνήθως σπεύδουν σε ασφαλή καταφύγια», σημειώνει ο Schmieding.

 

Επιπλέον, η δυναμική του δολαρίου αυξάνεται και από τη στροφή της Fed από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική στην επιθετική σύσφιγξη. Από τον Μάρτιο, η Fed έχει αυξήσει τον στόχο για τα επιτόκιά της από το 0,0-0,25% στο 1,5-1,75%, ενώ η ΕΚΤ θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στις 21 Ιουλίου. Μέχρι στιγμής, είναι μηδενικά. Η μεγάλη επιτοκιακή διαφορά δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στους επενδυτές να πουλήσουν το ευρώ και να αγοράσουν το δολάριο, σημειώνει η Berenberg.

 

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η αποδυνάμωση του ευρώ δεν παίζει κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση της ισοτιμίας, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, λόγω της απειλής του Πούτιν να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου.

 

Έτσι, παρότι κρίνει ότι το ευρώ είναι ήδη πολύ υποτιμημένο έναντι του δολαρίου, η Berenberg δεν αποκλείει περαιτέρω πτώση βραχυπρόθεσμα. Όμως, με τον καιρό, η κατάσταση στις αγορές θα αντιστραφεί, καθώς το τοπίο θα ξεκαθαρίζει και οι επενδυτές θα κοιτάζουν πέραν της επαπειλούμενης ύφεσης, τονίζει ο οίκος.

 

Οι αγορές θα επιστρέψουν σε risk-on φάση, η επιτοκιακή διαφορά θα μειωθεί και άρα το ευρώ θα βρει στήριγμα για μια σταδιακή ανατίμησή του έναντι του δολαρίου, με την Berenberg να προβλέπει την ισοτιμία στο 1,10 έως τα τέλη του 2023.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum