| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 30/07/2022

 

 

Μετά από ένα ράλι άνω του 5% από τα χαμηλά στις αρχές Ιουλίου, οι ευρωπαϊκές μετοχές αποτιμούν ότι ο δείκτης PMI της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί και πάλι στις 50 μονάδες, όπως επισημάνεις η Bank of America. Ωστόσο η εξασθένηση των πιστωτικών συνθηκών, οι κίνδυνοι για τον εφοδιασμό του φυσικού αερίου και η πιθανή ύφεση των ΗΠΑ υποδεικνύουν ότι ο PMI θα υποχωρήσει κάτω από το 45 στο τέλος του χρόνου, σε έδαφος βέβαιης ύφεσης, όπως προειδοποιεί. Για αυτό το λόγο, διατηρεί την αμυντική τη στάση, αποφεύγοντας την αύξηση της έκθεσης στις μετοχές.

 

 

Η BofA (την έκθεση παρουσιάζει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr) επισημαίνει πως οι πιθανοί καταλύτες για τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία είναι: (α) η είδηση ότι η Ευρώπη φαίνεται να έχει αποφύγει το χειρότερο σενάριο πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου προς το παρόν, και (β) η εξασθένιση των φόβων ότι η Fed θα πρέπει να αυστηροποιήσει υπερβολικά τη νομισματική πολιτική ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, οι κίνδυνοι γύρω από την ανάπτυξη παραμένουν και είναι σημαντικοί: η ανοδική τιμολόγηση του PMI στην αγορά έρχεται σε αντίθεση με τα σημάδια από την έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό της περασμένης εβδομάδας, η οποία δείχνει ότι οι τράπεζες αναμένουν ότι οι πιστωτικοί όροι θα γίνουν πιο αυστηροί όσο ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης στη ζώνη του ευρώ. Αυτό υποδηλώνει περαιτέρω σημαντική πτώση του PMI στις 43 μονάδες έως το τέλος του έτους, και στα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί σε μέσο όριο όταν η Ευρώπη είχε εισέλθει σε ύφεση.

 

Επιπλέον, οι κίνδυνοι για την προμήθεια φυσικού αερίου παραμένουν, με τις παραδόσεις από τον αγωγό Nord Stream να μειώνονται περαιτέρω μετά την περίοδο συντήρησης του Ιουλίου, οδηγώντας τις τιμές του φυσικού αερίου σε εκτίναξη κατά 40% την περασμένη εβδομάδα και υποδηλώνοντας ότι οι ελλείψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομία της ζώνης του ευρώ τον χειμώνα.

 

Ο μακροοικονομικός κύκλος των ΗΠΑ είναι επίσης πιθανό να συνεχίσει να αποδυναμώνεται ως απάντηση στον αντίκτυπο της σύσφιξης της Fed. Αυτό υποδηλώνει πτώση του PMI των ΗΠΑ από το τρέχον επίπεδο του 51 κοντά στο 45, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της BofA για ύφεση στις ΗΠΑ φέτος, η οποία και θα τροφοδοτήσει την ασθενέστερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

 

Κατά συνέπεια, ο τρέχων PMI της ζώνης του ευρώ είναι απίθανο να έχει αγγίξει τα χαμηλά του τρέχοντος κύκλου, εκτιμά η BofA. Αντίθετα, αναμένει άλλους έξι μήνες "βαρυχειμωνιάς" (αποδυνάμωση της δυναμικής ανάπτυξης που θα χτυπήσει τιμές των μετοχών), ακολουθούμενοι από μια θετική στροφή στο α’ τρίμηνο, που πιθανότατα θα σηματοδοτήσει την επόμενη σημαντική ευκαιρία αγοράς για τους επενδυτές μετοχών.

 

Με δεδομένα τα παραπάνω, η BofA παραμένει ουδέτερη στις ευρωπαϊκές μετοχές, overweight στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, και underweight στις τράπεζες, τα αυτοκίνητα και την ενέργεια. Σε ένα σενάριο ύφεσης όπου ο PMI της ζώνης του ευρώ υποχωρήσει στο 43, ο Stoxx 600 θα μπορούσε να σημειώσει ένα ισχυρή βουτιά μετά το πρόσφατο ράλι, όπως προειδοποιεί.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum