| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 21/07/2022

 

 

Η ΕΚΤ πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ενώ θα αποκαλύψει το νέο της εργαλείο κατά του κατακερματισμού. Ωστόσο, η αγορά έχει ήδη σημειώσει ισχυρό de-rating (μείωση των αποτιμήσεων) εν αναμονή αυτών των κινήσεων, όπως σημειώνει η Citigroup. "Ανησυχούμε λιγότερο για την περαιτέρω μείωση των αποτιμήσεων και περισσότερο για τον αντίκτυπο στην κερδοφορία των εταιρειών και τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης", όπως υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι η αγορά προεξοφλεί μια επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά όχι μια ύφεση. Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικάνικη τράπεζα παρακολουθεί την αγορά για τυχόν σημάδια χρηματοοικονομικού στρες μέσω των διευρυνόμενων spreads των ιταλικών ομολόγων, που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στην περιφέρεια και ειδικά στις τράπεζες της περιφέρειας και της Ιταλίας.

 

 

Όπως γράφει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr που παρουσιάζει την έκθεση:

 

Ιστορικά, όπως επισημαίνει η Citi, η αγορά μετοχών έχει "χωνέψει" σχετικά ήπια τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ εκτός από περιπτώσεις όπου υπήρχαν σαφή λάθη πολιτικής. Η ΕΚΤ ξεκινά μια ευρέως αναμενόμενη αυστηροποίηση της πολιτικής σε συντονισμό με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Η αγορά μετοχών έχει ήδη υποτιμηθεί απότομα εν αναμονή των κινήσεων στα επιτόκια και έτσι ο κίνδυνος για τις μετοχές στο εξής αφορά κυρίως τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων στα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων (EPS) και στην ενίσχυση της πιθανότητας για ύφεση στην οικονομία.

 

"Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την αγορά ομολόγων για τυχόν σημάδια κινδύνου, καθώς η εστίαση στις αγορές ομολόγων έχει μετατοπιστεί στη διεύρυνση των ιταλικών spreads και στο πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ. Οι επενδυτές περίμεναν από την ΕΚΤ να παρουσιάσει το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού μετά την απότομη διεύρυνση των spreads στα ιταλικά ομόλογα τον περασμένο μήνα και η επιστροφή των ιταλικών πολιτικών κινδύνων έχει από τότε αυξήσει τους κινδύνους", σημειώνει χαρακτηριστικά η αμερικάνικη τράπεζα.

Πάντως, οι οικονομολόγοι της Citi πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει με ένα εργαλείο κατά της άτακτης πορείας των spreads και όχι με ένα εργαλείο κατά του κατακερματισμού. Αναμένουν ότι θα είναι γενναιόδωρο, αλλά θα έχει υψηλά όρια ενεργοποίησης. Το διοικητικό συμβούλιο πιθανότατα θα επικεντρωθεί στη μεταβλητότητα των spreads μεταξύ των χωρών και όχι στο επίπεδό τους.

 

Ως εκ τούτου, οι στρατηγικοί αναλυτές των επιτοκίων της Citi πιστεύουν ότι τα spread της Ιταλίας θα διευρυνθούν περαιτέρω, ενώ και το πολιτικής σκηνικό στη χώρα στρέφει επίσης τους κινδύνους προς υψηλότερα spread, καθώς ακόμη και η πιο ευνοϊκή έκβαση στο πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας θα άφηνε τα spread σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα. Τα σενάρια κινδύνου όπως η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 70 μονάδες βάσης στο spread των 10ετών ιταλικών ομολόγων, φέρνοντάς τα δηλαδή πάνω από τις 300 μ.β.  

 

Επιπτώσεις στην αγορά

 

Η πορεία των μακροπρόθεσμων ομολόγων τείνει να έχει μεγαλύτερη σημασία από εκείνη των βραχυπρόθεσμων σε ότι αφορά την απόδοση της αγοράς μετοχών, όπως επισημαίνει η Citi. Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θα πρέπει να συμβάλλει στην ηρεμία της αστάθειας των ομολόγων. Ωστόσο, οποιαδήποτε επιδείνωση της πολιτικής αναταραχής στην Ιταλία -και η επακόλουθη διεύρυνση των spreads- θα μπορούσε να πιέσει τις αγορές της περιφέρειας και ιδιαίτερα τις τράπεζες.

 

Μέχρι στιγμής φέτος, οι αγορές έχουν διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες της περιφέρειας (σχετικές χαμηλότερες επιδόσεις) και τις ευρωπαϊκές (σχετικά υψηλότερες επιδόσεις). Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι αγορές θεωρούν τη διεύρυνση του ιταλικού spread ως έναν ειδικό κίνδυνο για την Ιταλία, με μικρότερο συστημικό αντίκτυπο από ό,τι στο παρελθόν. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να προτιμούμε τις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου/Ελβετίας, οι οποίες θα δουν την κερδοφορία τους να ενισχύεται από τα υψηλότερα επιτόκια", σημειώνει η Citi.

 

Τέλος, σε ότι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, η Citi σημειώνει πως η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος και οι οικονομολόγοι της προβλέπουν τώρα ήπιες υφέσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη ζώνη του ευρώ κατά τους επόμενους 12-18 μήνες. Στην Ευρώπη συγκεκριμένα, το τελευταίο άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου/ηλεκτρικού ρεύματος ήταν "η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι", καθώς η επακόλουθη ζημιά στην εμπιστοσύνη των νοικοκυριών/επιχειρήσεων θα προκαλέσει σημαντική μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί +2,5% φέτος ακολουθούμενο από αύξηση μόλις +0,8% το 2023, με τη Γερμανία να υφίσταται το μεγαλύτερο βάρος από τις τελευταίες υποβαθμίσεις (οι ελπίδες για ανάκαμψη της μεταποίησης έχουν ουσιαστικά αναβληθεί για τα τέλη του 2023).

 

Επιπλέον, η εξ ολοκλήρου διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά περισσότερο από 1%. Αυτό θα συνεπαγόταν συρρίκνωση 10% των ευρωπαϊκών EPS τους επόμενους 12 μήνες, ενώ η υλοποίηση των κινδύνων ύφεσης θα μπορούσαν να ωθήσει τις τιμές των μετοχών προς περαιτέρω βουτιά της τάξης του 10% από τα τρέχοντα επίπεδα.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum