| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 01/10/2021

 

 

Μία από τις χειρότερες επενδύσεις του δύσκολου για τις αγορές Σεπτεμβρίου ήταν το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank.

 

 

Όπως αναφέρει η DB στην έκθεση της (την οποία παρουσιάζει το Money Review), ο Σεπτέμβριος ήταν ένας πολύ πιο κακός μήνας για τις αγορές από ό,τι είχαμε συνηθίσει τελευταία, καθώς μόλις 7 από τα 38 assets (πλην νομισμάτων) που παρακολουθεί, έκλεισαν τον μήνα σε θετικό έδαφος.

 

Πρόκειται για τη χειρότερη αναλογία από τις αρχές του έτους, καθώς ο Σεπτέμβριος έφερε απώλειες τόσο για τις μετοχές όσο και τα ομόλογα και χαρακτηρίστηκε από τις νέες πληθωριστικές πιέσεις και τις ανησυχίες για την χρεοκοπία του κινεζικού γίγαντα της Evergrande.

 

 

Καθώς το μεγάλο «story» του Σεπτεμβρίου ήταν η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, οι τιμές του πετρελαίου (WTI) βρέθηκαν στην κορυφή των αποδόσεων για τον μήνα, αφού αυξήθηκαν κατά 9,5%, με το μπρεντ να ακολουθεί από κοντά (+7,6%). Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους, οι τιμές του WTI έχουν αυξηθεί κατά 54,6% και του μπρεντ κατά 51,6%.

 

Φυσικά, μαζί με την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου ήρθε και η εκτίναξη στις τιμές του φυσικού αερίου. Συνήθως, το φυσικό αέριο δεν είναι ένα εμπόρευμα το οποίο παρακολουθεί η Deutsche Bank στον μηνιαίο απολογισμό της, όμως σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να παραβλέψει την τεράστια επίδραση της αγοράς αυτής, ειδικά για την Ευρώπη.

 

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 94,2% τον τελευταίο μήνα και κατά 182,4% το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι βρετανικές τιμές ενισχύονται κατά 96,7% και 192,5% αντίστοιχα.

 

Αυτό οδήγησε τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να παρέμβουν για την προστασία των καταναλωτών, ενώ έχει προκαλέσει αναβαθμίσεις στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό αλλά και έντονες πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες.

 

Έσπασε το ανοδικό σερί 7 μηνών για τις μετοχές

 

Για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ο Σεπτέμβριος έδωσε τέλος σε ένα ανοδικό σερί 7 μηνών, με τον S&P 500 να χάνει 4,7%  και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 3,3%.

 

Η αγορά της Αθήνας έχασε 6,2% τον Σεπτέμβριο, σε μία από τις χειρότερες ανάμεσα σε όλα τα assets που παρακολουθεί η Deutsche Bank.

 

 

Κατόπιν τούτων, τα κέρδη του ΧΑ από τις αρχές του έτους περιορίζονται στο 8,5%.

 

Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, πέραν του πετρελαίου, οι μετοχές είναι ανάμεσα στα καλύτερες σε αποδόσεις assets για φέτος, με τον S&P 500 να σημειώνει κέρδη 15,9% από τις αρχές του έτους, παρά τις απώλειες του Σεπτεμβρίου.

 

Το τρίτο τρίμηνο

 

Οι επιδόσεις των αγορών υπήρξαν καλύτερες κατά το τρίτο τρίμηνο, όταν τα 24 από τα 38 assets που παρακολουθεί η Deutsche Bank έδωσαν κέρδη. Οι αγορές βρήκαν στήριγμα στις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, όπου η κατάσταση αποδεικνύεται καλύτερη από αυτήν που περίμεναν πολλοί, καθώς δεν εμφανίστηκαν άλλες μεγάλες μεταλλάξεις μετά τη Δέλτα, τονίζει ο οίκος.

 

 

Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες υποστηρίζουν ακόμα τη χαλαρή νομισματική πολιτική, έστω και εάν κάποιες στροφές προς τη σύσφιγξη τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλαν στις απώλειες του Σεπτεμβρίου.

 

Για το τρίτο τρίμηνο, το χρηματιστήριο της Αθήνας εμφανίζει μικρές απώλειες, της τάξης του 1,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 είχε κλείσει με κέρδη 6,9% για το ΧΑ και το δεύτερο με 3,2%.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum