| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 26/07/2022

 

 

Αυξάνονται οι κίνδυνοι για περαιτέρω ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τις νέες εξελίξεις γύρω από τις ροές της Gazprom, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση, ενώ εκτιμά πως και το καλοκαίρι του 2023 θα είναι δύσκολο. "Είναι απίθανο η Ευρώπη να δει διατηρήσιμα χαμηλότερες τιμές πριν το 2025, όταν και οι παγκόσμιες προμήθειες LNG θα αρχίσουν να αυξάνονται σημαντικά", τονίζει χαρακτηριστικά.

 

 

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr, όπως σημειώνει, η είδηση ότι η Gazprom σκοπεύει να μειώσει τις ροές του Nord Stream 1 (NS1) στο 20% περίπου της χωρητικότητας αυτή την Τετάρτη, από 40% επί του παρόντος, με αντίκτυπο 30 mcm/d, οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε ράλι, με το TTF να αυξάνεται κατά 14 ευρώ την ημέρα, στα 176 ευρώ/MWh, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα.

Η πιθανή πτώση των ροών φαίνεται να σχετίζεται με τα σχόλια του Προέδρου Πούτιν την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την αφαίρεση μίας ακόμη τουρμπίνας από το NS1, ενώ η επισκευασμένη που έφερε από τον Καναδά δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί εκ νέου.

 

"Αν και αναμένουμε ότι οι ροές NS1 θα αποκατασταθούν σε ρυθμό λειτουργίας 40% μόλις εγκατασταθεί η επισκευασμένη τουρμπίνα, πιστεύουμε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις ρωσικές ροές παραμένει υψηλή", τονίζει η Goldman. Η αδιαφάνεια πίσω από την κλίμακα των περικοπών των ροών μέσω του NS1, καθώς και η απουσία οποιασδήποτε εκ νέου δρομολόγησης των μειωμένων ροών μέσω εναλλακτικού αγωγού για τον μετριασμό του αντίκτυπου στην παροχή, υποδηλώνουν ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι τόσο πολιτική/ οικονομική απόφαση, όπως και τεχνική.

 

Όσον αφορά τους κινδύνους για τις τιμές, η Goldman διατηρεί τις εκτιμήσεις της και σύμφωνα με το βασικό της σενάριο όπου η παροχή του NS1 είναι στο 40%, οι τιμές του φυσικού αερίου θα ενισχυθούν προς τα 170 ευρώ/MWh καθ' όλη τη διάρκεια του γ’ τριμήνου και θα βοηθήσουν στην πλήρη αποθήκευσή του στο 90% τέλος Οκτωβρίου. Αντίθετα, μια μηδενική ροή πιθανότατα θα ανέβαζε το TTF πάνω από τα 210 ευρώ/MWh κατά την άποψή της. Το σενάριο του ρυθμού λειτουργίας του 20% για τον NS1, που σημειώθηκε σε δημοσιεύματα χθες, υποδηλώνει πιθανή βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία των τιμών σε περίπου 190 ευρώ/MWh.

 

Η Goldman Sachs υπενθυμίζει ότι οι προσδοκίες της για τις τιμές ενσωματώνουν τον εκτιμώμενο αντίκτυπο από παράγοντες μετριασμού όπως οι επανεκκινήσεις άνθρακα, οι εξαγορές βιομηχανικού αερίου, η ζήτηση από καταναλωτές και επιχειρήσεις και οι πιθανές ενισχυμένες εισαγωγές LNG. Και ενώ αυτόν τον μήνα μέχρι σήμερα η ζήτηση των καταναλωτών για φυσικό αέριο στη ΒΔ Ευρώπη είναι 12% υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν, αυτό μέχρι στιγμής έχει αντισταθμιστεί από υψηλότερες από τις αναμενόμενες εισαγωγές LNG.

 

Αυτές οι ισχυρές εισαγωγές διατήρησαν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΒΔ Ευρώπης μέχρι στιγμής σε καλό δρόμο για να φτάσουν το 90% πληρότητα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αφαιρώντας μέρος της πίεσης στις τιμές, με αποτέλεσμα το TTF να είναι μέτρια κάτω από τις προβλέψεις της Goldman για 170 ευρώ/MWh, πλησιέστερα στα 155 -160 ευρώ, μέχρι τα χθεσινά νέα του NS1.

 

"Καθώς η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας συνεχίζει να ανακάμπτει τους επόμενους μήνες, αναμένουμε ότι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από την Ασία για φορτία LNG θα μειώσει τις εισαγωγές LNG της ΒΔ Ευρώπης σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό κατά την άποψή μας θα φέρει το βάρος της εξισορρόπησης της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου στη ζήτηση, απαιτώντας περαιτέρω πτώση για να διασφαλιστούν άνετα επίπεδα αποθήκευσης πριν από την έναρξη του χειμώνα", σημειώνει η αμερικανική τράπεζα.

 

Η Goldman διατηρεί έτσι την άποψή της ότι, εάν η αποθήκευση φτάσει το 90% έως τα τέλη Οκτωβρίου, όπως και αναμένει, η επείγουσα ανάγκη για "καταστροφή" της ζήτησης λόγω υψηλών τιμών θα μειωθεί, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου να μειωθούν διαδοχικά, εάν φυσικά ο χειμώνας δεν είναι ψυχρότερος από ό,τι συνήθως.  Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το α’ τρίμηνο του 2023, επειδή η αβεβαιότητα του χειμερινού καιρού μειώνεται σημαντικά το δεύτερο μισό του χειμώνα σε σχέση με το πρώτο μισό, και έτσι σύμφωνα με τις προβλέψεις η τιμή του φυσικού αερίου την περίοδο αυτή θα κινηθεί κάτω από τα 80 ευρώ. 

 

Ωστόσο, η Goldman αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα οδηγηθούν για άλλη μια φορά υψηλότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023, καθώς θα επιστρέψει στο επίκεντρο η "καταστροφή" της ζήτησης λόγω απουσίας ομαλοποιημένων ροών ρωσικού φυσικού αερίου. "Η Ευρώπη είναι απίθανο να δει διατηρήσιμα χαμηλότερες τιμές πριν το 2025, όταν και οι παγκόσμιες προμήθειες LNG θα αρχίσουν να αυξάνονται σημαντικά, καθιστώντας ευκολότερο για την Ευρώπη να δημιουργήσει αποθήκες φυσικού αερίου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην καταστροφή της βιομηχανικής ζήτησης"", καταλήγει η τράπεζα.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum