| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 27/09/2021

 

 

Μια πολυτελής βίλα στα Δικαστικά με τιμή πώληση τα 2,8 εκατ. ευρώ προτείνουν οι New York Times στους ξένους επενδυτές ακινήτων στην Ελλάδα, των οποίων το ενδιαφέρον για την ελληνική κτηματαγορά έχει ζωηρέψει ξανά σύμφωνα με το δημοσίευμα.

 

 

Ειδικότερα, στους NYT μιλούν ειδικοί του εγχώριου real estate, οι οποίοι επισημαίνουν πως οι ξένοι αγοραστές έχουν επιστρέψει για τα καλά στη χώρα μας μετά τα lockdowns με αποτέλεσμα η αγορά να έχει ανακάμψει και να έχει επανέλθει σε επίπεδα προ οικονομικής κρίσης.

 

Ωστόσο επισημαίνουν πως αντίστοιχα παραθαλάσσια σπίτια όπως αυτό στα Δικαστικά, στη Νότια Γαλλία πωλούνται 10 φορές ακριβότερα από εκείνα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με προβλέψεις οι τιμές των ακινήτων στην χώρα αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμούς 5-6% τον χρόνο.

 

Οι κινήσεις της Πολιτείας που έδωσαν πνοή στην αγορά ακινήτων

 

Σύμφωνα με τους NYT, τα μέτρα που πήραν οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και κράτησαν ανταγωνιστική την ελληνική αγορά ακινήτων ήταν η θεσμοθέτηση της Golden Visa το 2013 και το 2019 από το σχέδιο για την προσέλκυση ξένων συνταξιούχων και εύπορων επενδυτών.

 

Παράλληλα, ο συντάκτης σημειώνει ότι μπορεί η πανδημία να «πάγωσε» προσωρινά την ανάκαμψη του real estate, όμως το άνοιγμα των συνόρων ανέβασε και πάλι τις τιμές, καθώς οι ξένοι επενδυτές επέστρεψαν και ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων μειώθηκε.

 

Η ελληνική κτηματαγορά θα πρέπει να επωφεληθούν από το γεγονός πως η Ελλάδα γίνεται ολοένα και περισσότερο ελκυστικό προορισμό, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μπήκε για πρώτη φορά στη σχετική λίστα της με τις καλύτερες χώρες για επενδύσεις το 2021 της Ernst & Young, συμπληρώνει. 

 

Και τα δύο προγράμματα βοήθησαν σημαντικά ώστε οι τιμές να επανέλθουν σταδιακά από το ναδίρ που βρίσκονταν μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Η Αλεξάνδρα Σεκούρη, της Lithos Investment, τονίζει στο δημοσίευμα πως «έχουμε σχεδόν την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς από τις ζημιές (της κρίσης χρέους)».

 

Το προφίλ των ξένων αγοραστών

 

Σύμφωνα με την ίδια, οι ξένοι επενδυτές στα ελληνικά ακίνητα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.  Η πρώτη αποτελείται από εκείνους που θέλουν να αποκτήσουν την Golden Visa, δηλαδή αγοραστες κυρίως από τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα. Παράλληλα, μετά το Brexit, το πρόγραμμα της Golden Visa έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και Βρετανών που θέλουν να έχουν πρόσβαση στην Ε.Ε.

 

Η δεύτερη αποτελείται από επενδυτές που αναζητούν καλές αποδόσεις στα κεφάλαιά τους, όπως μέσω του Airbnb. Η πλειοψηφία εκ αυτών, προέρχεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, αναφέρει παράλληλα. 


Οι τιμές στις «καυτές» περιοχές

 

«Η Αθήνα είναι πολύ δημοφιλής αυτή την περίοδο, κυρίως τα ακίνητα που βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο», τονίζει από την πλευρά του ο Γιώργος Γαβριηλίδης της Elxis At Home. Όπως εκτιμά, οι τιμές στην αγορά αυξήθηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο κατά 4,4%, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. 

 

Στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το Κολωνάκι, το Σύνταγμα και η Αθηναϊκή Ριβιέρα, οι τιμές μπορεί να φτάνουν από 1000 ευρώ το τ.μ. έως 2.300 το τ.μ, δηλώνει σχετικά η κ. Σεκούρη. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum