| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 06/10/2021

 

 

Να μειώσει το χρέος της στο ύψος του 200% επί του ΑΕΠ, να ανακεφαλαιοποιήσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και να διορθώσει τις δομικές οικονομικές αρρυθμίες οφείλει η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Scope, το χρέος της Ελλάδας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο, έπειτα από της Ιαπωνίας, μεταξύ των 36 χωρών που εξετάζει.

 

Και ενώ αναμένεται να πέσει στο 199,1% μέχρι το τέλος του 2021, από 205,6% το 2020, παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με το 180,5% όπου βρισκόταν το 2019.

 

«Τα υψηλά επίπεδα του ελληνικού δημοσίου χρέους αφήνει την κυβέρνηση εκτεθειμένη στις αγορές, καθώς σαφώς τίθενται ζητήματα βιωσιμότητας».

 

Μετά το 2021, ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ελλάδας προβλέπεται να μειωθεί σε περίπου στο 186% του ΑΕΠ έως το 2026, καθώς η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και τα δημοσιονομικά ελλείμματα περιορίζονται.  

 

Τραπεζικό σύστημα

 

«Παρ’ όλα αυτά, η συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης εξαρτάται από την επίλυση των υπολειπόμενων διαρθρωτικών οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η Αθήνα, όπως η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ισοζύγια) των εγχώριων τραπεζών» λέει ο Shen. 

 

Τα αυξημένα NPLs (21,3% επί των συνολικών δανείων τον Ιούνιο αλλά μειωμένα από 40% στο τέλος του 2019) επηρεάζουν την κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος και την ικανότητα χρηματοδότησης της ανάκαμψης. 

 

Η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος «τρέχουν» ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου για την κάλυψη του κόστους των επικείμενων τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη σταδιακή κατάργηση των μεταβατικών ρυθμίσεων προληπτικής εποπτείας.

 

Οι δείκτες Tier 1 σε ολόκληρο το σύστημα μειώθηκαν στο 13,8% επί των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων το α’ τρίμηνο του 2021 από 16,4% το δ’ τρίμηνο του 2019, αντικατοπτρίζοντας την κακή κερδοφορία και την κακή ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων. 

 

Από την άποψη αυτή, στο δυσμενές σενάριο των stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής το 2021, οι βασικοί δείκτες Τier 1 τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σημείωσαν πτώση στο 8% ή περισσότερο.

 

Μεγάλος βραχνάς, σύμφωνα με τη Scope, είναι το υψηλό ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC), οι αυξανόμενες αγορές κρατικών ομολόγων, τα ποσοστά κρατικών ιδίων κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες και οι εγγυήσεις βάσει του προγράμματος Ηρακλής, που ενισχύουν τους δεσμούς κράτους – ιδιωτικών τραπεζών, επηρεάζοντας την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

Δυσκολίες στην Οικονομία

 

Η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στην οικονομία, όπως δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας, χαμηλές επενδύσεις και ληξιπρόθεσμα χρέη στον ιδιωτικό τομέα. Η ανεργία παραμένει υψηλή (14,2% τον Ιούλιο), αν και είχε μειωθεί από το 17,2% του Απριλίου.

 

Η φορολογική συμμόρφωση παραμένει αδύναμη, αν και έχει βελτιωθεί, ενώ οι δαπάνες για συντάξεις και μισθούς του δημόσιου τομέα είναι πάνω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, περιορίζοντας τον δημοσιονομικό χώρο για δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum