| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 08/07/2022

 

 

Η Ελλάδα ισορροπεί ανάμεσα στα θετικά νέα της θεμελιώδους προόδου που κάνει στην οικονομία αλλά και στους πιθανούς κινδύνους του υψηλού πληθωρισμού. Και αυτό πιθανότατα θα αναγκάσει την Fitch να κρατήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας αμετάβλητη στο σημερινό review της, εκτιμά η Societe Generale (την έκθεση παρουσιάζει το MR).

 

 

Όπως σημειώνει ο γαλλικός επενδυτικός οίκος σε σημερινή ανάλυσή του, ο πληθωρισμός και οι φόβοι της ύφεσης παραμένουν η βασική ανησυχία για την Ελλάδα. Ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει να επιταχύνει στην Ευρωζώνη και κυρίως στην Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ισπανία, επισημαίνει η SocGen.

 

 

Αυτό φέρνει τις χώρες της περιφέρειας ξανά στο μικροσκόπιο, καθώς μια πιθανή ύφεση που θα μπορούσε να προκληθεί εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού θα επιβάρυνε την ικανότητα των κυβερνήσεων να αποπληρώνουν τα χρέη τους. Και η δημοσιονομική υγεία των χωρών της περιφέρειας θεωρείται η πιο ευάλωτη, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

 

Όμως, ο οίκος τονίζει ότι το θετικό momentum της Ελλάδας συνεχίζεται, με τα οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία του 2021 να αποδεικνύονται καλύτερα από ό,τι περίμενε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Στις θετικές εξελίξεις, η Societe Generale επισημαίνει επίσης την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν το 2023 για πρώτη φορά από την κρίση χρέους, αλλά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την S&P στο BB+, με σταθερές προοπτικές, τον Απρίλιο.

 

 

Η σημερινή αξιολόγηση της Fitch (η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα με BB και θετικές προοπτικές), έρχεται έπειτα από την προειδοποίηση του οίκου, τον Μάιο, ότι το ενεργειακό σοκ θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης. «Ο οίκος αξιολόγησης πιθανότατα θα διατηρήσει την πιστοληπτική ικανότητα αμετάβλητη για τώρα, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα θετικά νέα για τη θεμελιώδη πρόοδο που κάνει η Ελλάδα και τους πιθανούς κινδύνους από τον υψηλό πληθωρισμό», επισημαίνει η Societe Generale.

 

Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ

 

Σύμφωνα με τον οίκο, οι αγορές των περιφερειακών κρατικών ομολόγων περιμένουν πλέον το νέο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του κατακερματισμού. Η Societe Generale εκτιμά ότι η ευελιξία στις επανεπενδύσεις του PEPP ίσως να μην  είναι αρκετή για να αποτραπεί ο κατακερματισμός. Όμως, καθώς οι διαφωνίες μέσα στους κόλπους της ΕΚΤ για το νέο εργαλείο βγαίνουν στην επιφάνεια (Guindos και Wunsch θέλουν ένα ισχυρό εργαλείο κατά της κρίσης, ενώ ο Nagel τόνισε ότι η χρήση του εργαλείου πρέπει να δικαιολογηθεί επαρκώς), η SocGen δηλώνει ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξη για αυτό, αφού θεωρεί ότι στο τέλος θα είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια» της ΕΚΤ.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum