| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 16/07/2022

 

 

Aνάπτυξης 3,5% «βλέπει» για την ελληνική οικονομία το 2022 η Standard and Poor’s, με ώθηση από τον Τουρισμό. Οι εκτιμήσεις του οίκου μιλούν επίσης για ανάπτυξη 3,3% το 2023, με το χρέος να παραμένει σε πτωτική τροχιά στο 169,5% το 2022 και το 162,3% το 2023. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 6,1% φέτος, στο 3,2% το 2023 και στο 2% το 2024.  

 

 

Όπως λέει η Standard&Poor’s, «τον Μάιο του 2022 αναβαθμίσαμε την Ελλάδα, γεγονός το οποίο αντανακλά την εφαρμογή των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, καθώς επίσης και τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του αναπτυσσόμενου τουριστικού τομέα της».

 

Όπως συμβαίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι προοπτικές για την Ελλάδα το 2023 παραμένουν, στην καλύτερη περίπτωση, αβέβαιες, αν και το τεράστιο μέγεθος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης της τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανία και τη διάρκειά του. Η αυξανόμενη πιθανότητα πλήρους διακοπής των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας αυτό το φθινόπωρο θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά βάρη, ο αμερικανικός επισημαίνει πως, παρά τον αυξημένο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης, που ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 6,4% του ΑΕΠ ετησίως τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Επίσης, έχει πολύ χαμηλό κόστος χρέους, καθώς το χρέος με ιδιαίτερα ευνοϊκό προφίλ αποτελεί τα τρία τέταρτα των υποχρεώσεών της χώρας, κάτι που καθιστά τη δημοσιονομική της θέση λιγότερο ευαίσθητη σε αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα ταμειακά αποθέματα της χώρας που υπολογίζονται στο 17% του ΑΕΠ αντιπροσωπεύουν ένα επιπλέον απόθεμα ασφαλείας. 

Outlook: Σταθερό

Η σταθερή προοπτική αντανακλά την προσδοκία του οίκου S&P ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας της Ελλάδας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των policy makers θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τον έμμεσο αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αξιολογηθεί αρνητικά αν αποδυναμωθεί περισσότερο του αναμενομένου ή εάν οι δημοσιονομικές επιδόσεις αποκλίνουν σημαντικά από τις τρέχουσες προβλέψεις.

Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum