| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 04/08/2022

 

 

του Tristan Bove

 

Η δεκαετία του 2010 ήταν μια ακμάζουσα δεκαετία για τον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά μέχρι στιγμής, το 2022 έχει υπάρξει μια χρονιά κατάρρευσης.

 

 

Εν μέσω μιας μεγαλύτερης ύφεσης της αγοράς αυτή την άνοιξη, οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας υπέστησαν τη χειρότερη καταστροφή και υπήρξαν τεράστια κύματα απολύσεων. Από τον Ιούλιο, περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας στις ΗΠΑ έχουν απολυθεί, σύμφωνα με ανάλυση της Crunchbase, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής Meta του Facebook, της εταιρείας κοινής χρήσης αυτοκινήτων Uber, ακόμη και κολοσσών αγοραπωλησίας κρυπτονομισμάτων.

 

Ο γρήγορος ρυθμός των απολύσεων στον τεχνολογικό κόσμο υπήρξε δύσκολος για ορισμένους, καθώς ο κλάδος έχει βιώσει χρόνια ταχείας επέκτασης και ανεξέλεγκτες προσλήψεις. Αλλά αυτοί οι κύκλοι της άνθησης και της κατάρρευσης μπορεί να συνδέονται περίπλοκα, σύμφωνα με έναν οικονομολόγο.

 

«Ο κλάδος της τεχνολογίας συνέχισε να προσλαμβάνει και να επεκτείνεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του περασμένου έτους», δήλωσε στο Yahoo Finance αυτή την εβδομάδα ο κύριος οικονομολόγος του LinkedIn, Guy Berger. «Τώρα ο κλάδος πέφτει πολύ πιο γρήγορα. Είναι σχεδόν σαν μπούμερανγκ καθώς ανέβηκε πολύ γρήγορα και κατεβαίνει πιο απότομα».

 

Τη δεκαετία του 2010, εταιρείες όπως η Google, η Amazon και το Facebook καθιερώθηκαν ως μερικές από τις μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις της αγοράς στην ιστορία, ενώ μια νέα σειρά νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας κατέβηκαν στη Silicon Valley, υποστηριζόμενες από σωρεία κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου και επενδύσεων.

 

Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά μέσο ετήσιο ρυθμό 4,4% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – τριπλάσιο του ρυθμού επέκτασης στην υπόλοιπη οικονομία – σύμφωνα με μελέτη του Brookings, μιας δεξαμενής σκέψης.

 

Αυτή η ανάπτυξη επιταχύνθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν τα lockdown ενίσχυσαν τη ζήτηση για προϊόντα τεχνολογίας και τροφοδότησαν τις νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας. Το 2021, τα συνδυασμένα ετήσια έσοδα της μεγάλης πεντάδας της τεχνολογίας – Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft και Facebook – έφτασαν το ρεκόρ των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μια αύξηση 25% από τον περασμένο χρόνο. Ταυτόχρονα, η πανδημία ώθησε τις νέες επιχειρήσεις – πολλές από τις οποίες επικεντρώθηκαν στην τεχνολογία – σε υψηλά επίπεδα.

 

Αλλά η ταχεία άνοδος του κλάδου της τεχνολογίας δεν μπορούσε να διαρκέσει και η στροφή του εκκρεμούς προς τη συρρίκνωση ήταν εξίσου γρήγορη και δραματική με τη μετεωρική του άνοδο.

 

Μέχρι στιγμής, οι απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας δεν έχουν μεταδοθεί στην υπόλοιπη οικονομία. Η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται επί του παρόντος στο 3,6%, πολύ χαμηλότερα από ό,τι ήταν στην αρχή της πανδημίας και σε άλλες περιόδους επικείμενων οικονομικών συρρικνώσεων.

 

Όμως, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μια ύφεση που θα πλήξει την οικονομία φέτος ή το επόμενο έτος, η αύξηση της ανεργίας θα μπορούσε να έρθει αρκετά σύντομα, και ο Berger λέει ότι ένας βασικός δείκτης θα είναι εάν οι τάσεις που εμφανίζονται αυτή τη στιγμή στον τεχνολογικό κόσμο επαναλαμβάνονται σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

 

«Δεν το έχουμε δει ακόμη να διαχέεται στην υπόλοιπη οικονομία, αλλά εφόσον όλοι ανησυχούμε για μια επικείμενη ύφεση, θα παρακολουθούμε στενά εάν άλλοι κλάδοι αρχίζουν να ακολουθούν την πτώση του κλάδου της τεχνολογίας», είπε.

 

Fortune

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum