| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 18/05/2023

 

 

Με αρκετά και σοβαρά ανοιχτά μέτωπα και εκκρεμότητες για 7.200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και τις προεκλογικές υποσχέσεις για αλλαγές σε τεκμήρια, ΕΝΦΙΑ, βραχυχρόνιες μισθώσεις και πλήθος άλλων φόρων θα ξημερώσει η 22α Μαΐου.

 

 

Εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση από την κάλπη της 21ης Μαΐου και οδηγηθεί η χώρα εκ νέου σε εκλογές στις 2 Ιουλίου, το βέβαιο είναι ότι το κλείσιμο των ανοιχτών μετώπων που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων θα δρομολογηθεί μετά το καλοκαίρι, αν όχι με τον ερχομό του νέου έτους.

Εδώ και αρκετούς μήνες έχουν υποβληθεί προσφυγές-ενστάσεις από περίπου 170 δήμους σε σύνολο 332 σε ολόκληρη την επικράτεια κατά των τελευταίων αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Οι νέες τιμές ζώνης

Το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη που είχε περιληφθεί σε φορολογικό νομοσχέδιο έδινε τη δυνατότητα σε όσους δήμους θεωρούσαν ότι οι νέες τιμές ζώνης της Εφορίας είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που οι ίδιοι εκτιμούσαν πως θα έπρεπε να είναι να υποβάλουν ενστάσεις και να αξιολογηθούν από μηδενική βάση.

Οι ενστάσεις υποβλήθηκαν έως τις 6 Φεβρουαρίου, αλλά μέχρι στιγμής η αρμόδια επιτροπή δεν έχει κληθεί να τις αξιολογήσει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα εφαρμοστούν με το νέο έτος, γεγονός που θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ του 2024 αλλά και μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές που θα προκύψουν από το νέο έτος και μετά.

Από την άλλη, πριν από το τέλος του 2023 αναμένεται να έχουν προσδιοριστεί οι νέες τιμές ζώνης σε χιλιάδες περιοχές που ακόμη παραμένουν εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Ο αριθμός των νέων ζωνών που θα προκύψουν και θα καλύπτουν μαζί με τις υφιστάμενες το σύνολο της επικράτειας αναμένεται να ανέλθει σε 2.167, όπως έχει υπολογιστεί αρχικά.

Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν στο «Βήμα» ότι και σε αυτή την περίπτωση ακόμα και αν προσδιοριστούν οι νέες τιμές ζώνης εντός του τρέχοντος έτους η εφαρμογή τους θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου.

Με την ολοκλήρωση της επιβολής τιμών ζώνης στο σύνολο της επικράτειας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από το 2024 το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε ετήσια βάση. Ο αυτόματος αυτός μηχανισμός θα βασίζεται σε ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που αντλεί αυτόματα στοιχεία από διάφορες «πηγές» για τις μεταβολές των τιμών των ακινήτων, όπως τα συμβόλαια αγοροπωλησιών, τα μισθωτήρια, αναλύσεις από ειδικούς εκτιμητές, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες και άλλους φορείς.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία στο προεκλογικό της πρόγραμμα έχει δεσμευθεί σε σταδιακή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, γεγονός που θα επηρεάσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς βάσει των Τιμών Ζώνης και τα τετραγωνικά καθορίζονται τα τεκμήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετη φορολογία εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ενώ στο παρά ένα των εκλογών ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι εφόσον η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ιδιοκτήτες ασφαλίσουν το ακίνητό τους σε ετήσια βάση για φυσικές καταστροφές (φωτιά, πλημμύρες, σεισμούς κ.τ.λ.).

Η ασφάλιση κατοικιών

Ευνοημένοι από την εφαρμογή του μέτρου θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια, καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες. Βάσει των στοιχείων σε σύνολο 6.371.901 κατοικιών ασφαλισμένες είναι 1.074.050.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε τη θεσμοθέτηση κανόνων για τη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb) που αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες των υπερτιμημένων τιμών αγοράς και ενοικίων. Συγκεκριμένα, δεν θα επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) δραστηριότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Αirbnb) διότι υποκρύπτουν τουριστικό προϊόν, ενώ θα επιτρέπεται σε φυσικά πρόσωπα η δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης για δύο-τρία ακίνητα/ΑΦΜ ιδιοκτήτη ή/και διαχειριστή.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum