| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

 «Αντέχουν» τα χρηματιστήρια στον κορωνοϊό

 

Τετάρτη, 19/02/2020

 

   Share

 

Στην πραγματικότητα τα χρηματιστήρια θα πρέπει να στενάζουν κάτω από το βάρος του νέου ιού. Αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μετά από μια πρώτη φάση πανικού το κλίμα έχει ομαλοποιηθεί. Τα χρηματιστήρια αντέχουν.

 

 

Ούτε ίχνος «ιού» ανησυχίας δεν έχει εισχωρήσει στα χρηματιστήρια. Παρά την παγκόσμια μετάδοση του νέου ιού οι επενδυτές δεν χαλούν το κέφι τους και συνεχίζουν ακάθεκτα να νοιάζονται για την κερδοφορία τους. Το ότι το επιτυγχάνουν φαίνεται και από την κίνηση στα Χρηματιστήρια. Ο γερμανικός δείκτης Dax για παράδειγμα βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε ύψη ρεκόρ. Αλλά και άλλοι δείκτες, όπως ο Dow Jones στις ΗΠΑ, καταγράφουν κέρδη. Ακόμη και τα χρηματιστήρια στην ηπειρωτική Κίνα φαίνεται να «αναρρώνουν», αν και ο κορωνοϊός συνεχώς μεταδίδεται.

Κλίμα ομαλοποίησης 

«Η επιδημία του κορωνοϊού προκάλεσε θύελλα στα χρηματιστήρια, που όμως δεν κράτησε πολύ. Στο μεταξύ οι τιμές των μετοχών έχουν σταθεροποιηθεί» παρατηρούν εμπειρογνώμονες της Commerzbank. Ίδια εικόνα καταγράφηκε και κατά τη διάρκεια της επιδημίας του ιού SARS. Τότε οι τιμές των μετοχών ομαλοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2003, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2003 ήταν πολύ υψηλός. Εδώ και εβδομάδες τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κίνα αυξάνονται συνεχώς. Αλλά φαίνεται ότι θέμα δεν σπαζοκεφαλιάζει τους επενδυτές και δείχνουν να το έχουν αφήσει πίσω τους. «Τα χρηματιστήρια έχουν από καιρό απαγκιστρωθεί από τις διαδικασίες της πραγματικής οικονομίας» αναλύει την κατάσταση ο πρόεδρος του  Ινστιτούτου Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Γκάμπριελ Φελντμάιερ, μιλώντας στην Handelsblatt. Οι δυνάμεις αντίστασης των αγορών εξηγούνται επίσης και με τον ευνοϊκό άνεμο που πνέει από τη συνεχιζόμενη πολιτική του φτηνού χρήματος, επισημαίνει η κεντρική γερμανική συνεταιριστική τράπεζα DZ με έδρα τη Φρανκφούρτη.

Εδώ και χρόνια οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο κρατούν το χρήμα φτηνό και πλημμυρίζουν τις αγορές με ρευστό από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Αυτό εκτοξεύει στα ύψη τα χρηματιστήρια. Επειδή τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά και οι επικερδείς επενδύσεις σπάνιες,  οι επενδυτές προτιμούν τις μετοχές.

Δεν περιμένουν κατάρρευση οι οικονομολόγοι

Στον χώρο του ευρώ δεν διαφαίνεται τερματισμός της πολιτικής του φτηνού χρήματος. Η Τράπεζας της Κίνας διοχετεύει επίσης ρευστό για να αντιμετωπίσει πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από το νέο ιό. Οι τράπεζες εκεί δανείζονται χρήματα από την κεντρική τράπεζα με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο. Σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να επέμβουν κι άλλες κεντρικές τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία. Όλα αυτά επενεργούν κατευναστικά στους επενδυτές. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν είπε πρόσφατα ότι οι εκδοτικές τράπεζες θα παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή. Η εμπειρία από πανδημίες, όπως με τον SARS, δείχνει ότι η κρίση του κορωνοϊού προκαλεί σημαντικές μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά όχι μακροπρόθεσμες. Διακυμάνσεις στις αγορές, ανάλογες με αυτές στην έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης, όταν κατέρρευσαν τα χρηματιστήρια και η παγκόσμια οικονομία ήταν στο χείλος της καταστροφής, δεν περιμένουν οι οικονομολόγοι.

Τότε επηρεάστηκε όλο το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω της διαπλοκής των συστημάτων τους πέρα από εθνικά όρια, θυμίζουν οικονομολόγοι της Commerzbank. «Δεν πρόκειται για την ίδια περίπτωση», λένε. «Το κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου από την επιδημία του κορωνοϊού και δεν διατηρεί στενούς δεσμούς με αυτά δυτικών χωρών». Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις της τοπικής συνεταιριστικής τράπεζας Έσσεν- Θουριγγίας οι επενδυτές δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τα καλό κλίμα στα χρηματιστήρια. «Οι τράπεζες παραμένουν επιρρεπείς στην εύθραυστη πορεία της βιομηχανίας ανεξαρτήτως αξίας των μετοχών».

Φριντερίκε Μαρξ, Γιερν Μπέντερ/dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Deutsche Welle

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....