| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 22/03/2021

 

   Share

 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τράπεζες πρέπει να διαγράψουν γρήγορα τα δάνεια εταιρειών που δεν είναι βιώσιμες μετά την πανδημία, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), προειδοποιώντας ότι οι εταιρείες-ζόμπι μπορούν να πλήξουν την οικονομική ανάκαμψη.

 

 

Σύμφωνα με το Bloomberg:

 

«Πρέπει να γίνει αξιολόγηση για κάθε κίνδυνο, για κάθε θέση και να επιχειρηθεί η κατάλληλη πρόβλεψη», δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Κάμπα σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

 

Οσο περισσότερο, είπε, οι δανειολήπτες βασίζονται σε αναστολές πληρωμών, «τόσο πιθανότερο είναι να υπάρξουν απότομη επιδείνωση, καθώς τόσο πιθανότερο είναι να έχουν επιδεινωθεί τα δάνεια σε μια τόσο μεγάλη χρονική περίοδο».

 

«Θα υπάρξουν πιθανότατα εταιρείες που απλά δεν έχουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα και θα πρέπει να φύγουν από την αγορά και να ρευστοποιηθούν», είπε ο Κάμπα.

 

Οι τράπεζες, τόνισε, έχουν ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση σε σχέση με τη χρηματοπιστωτική κρίση για να αντέξουν πιστωτικές απώλειες, αλλά θα πρέπει, όπως και οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές, να φροντίσουν να μη δημιουργηθούν «τράπεζες ζόμπι» που καθυστερούν την αποδοχή των ζημιών αλλά και τις νέες χορηγήσεις δανείων.

 

Η θέση αυτή του Κάμπα και οι πρόσφατες προειδοποιήσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την εκδήλωση του πλήρους αντίκτυπου της πανδημίας στην οικονομία όταν λήξουν τα μέτρα στήριξης.

 

Ο Κάμπα είπε ότι οι εποπτικές Αρχές αναμένουν σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) τα επόμενα τρίμηνα. Θα πρέπει να υπάρξει «όσο το δυνατόν νωρίτερα αναγνώριση» των ζημιών, σημείωσε.

 

Παρά τις προβλέψεις πολλών δισ. ευρώ που σχημάτισαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για την κάλυψη επισφαλών δανείων, ο δείκτης των NPEs μειώθηκε στο 2,6% στο τέλος του 2020, κάτι που ο Κάμπα χαρακτήρισε ως παράδοξο καθώς η πανδημία είχε βυθίσει την οικονομία σε ύφεση.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....