| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

«Περικύκλωση» της Κύπρου από περίπου 20 τουρκικά πλοία

 

Τετάρτη, 09/10/2019

 

   Share

 

Σε ναυτικό κλοιό τουρκικών δυνάμεων βρίσκεται το νησί της Κύπρου, τη στιγμή που το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πραγματοποιεί προετοιμασίες για γεώτρηση στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

Χθες, το τουρκικό ναυτικό κυριολεκτικά είχε περικυκλώσει την Κύπρο με σχεδόν 20 ναυτικές μονάδες, φρεγάτες, πυραυλακάτους και υποβρύχια, ενώ στην ευρύτερη περιοχή δεν υπήρχε κανένα πολεμικό δυτικών δυνάμεων (αμερικανικό ή γαλλικό) παρά μόνο δύο πλοία του ρωσικού ναυτικού. Όπως αναφέρει ο Β. Νέδος στην Καθημερινή, καθώς αναμένεται ανά πάσα στιγμή η έναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων του «Γιαβούζ», το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες στα ανατολικά της αδειοδοτημένης κυπριακής ΑΟΖ και δη στο οικόπεδο 2.

 

Η τουρκική, σχεδόν καθολική, παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στιγμή που απουσιάζουν από αυτήν ακόμη και οι δυνάμεις που έχουν άμεσα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, υποδηλώνει αρκετές επιλογές. Τρίτες χώρες, όπως η Γαλλία ή οι ΗΠΑ, ξεκάθαρα επιθυμούν να αποφύγουν το παιχνίδι στρατιωτικοποίησης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο ξεκάθαρα επιζητεί η Τουρκία. Η τακτική της Αγκυρας γίνεται σαφής και δυτικότερα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί μια περιοχή που δεσμεύθηκε ανατολικά της Καρπάθου από το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) για εκτέλεση πυρών σήμερα το πρωί. Η Αγκυρα ακολούθησε εκδίδοντας δική της NAVTEX, ακυρώνοντας την ελληνική. Παρά το γεγονός ότι μια τέτοια πρακτική είναι μάλλον συνήθης, οι Τούρκοι αυτή τη φορά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, αναγγέλλοντας άσκηση του τουρκικού ναυτικού με πυρά ακριβώς την ίδια ώρα και ημερομηνία.

 

Η τουρκική παραβατικότητα βρέθηκε, βεβαίως, χθες στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους προέδρους Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο. Για την Αθήνα και τη Λευκωσία εκείνο που επί του παρόντος ιεραρχείται στην κορυφή των προτεραιοτήτων είναι η στάση που θα τηρήσει η Ε.Ε. αρχικά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 14ης Οκτωβρίου και εν συνεχεία στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου. Πέρα από τη σημασία που θα έχουν οι διατυπώσεις του κοινού ανακοινωθέντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζήτημα είναι αν θα ληφθούν αποφάσεις για μέτρα κατά της Τουρκίας και, κυρίως, η φύση αυτών. Τα μέτρα που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και θα τεθούν υπόψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την επόμενη Δευτέρα θα είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα, καθώς θα αφορούν κατά κύριο λόγο τις σχέσεις της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες και όχι της Τουρκίας με τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης.

 

Παρά τα μέτρα του περασμένου Ιουλίου (διακοπή των συνεδριάσεων υψηλού επιπέδου Ε.Ε. - Τουρκίας, μείωση προενταξιακών κονδυλίων και δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες εξακολουθούν να επενδύουν στην τουρκική οικονομία, καθιστώντας τις αποφάσεις αυτές περίπου ασήμαντες. Δεδομένου, δε, ότι η Τουρκία μοχλεύει και τη δυνατότητά της να ελέγξει ή όχι τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, γίνεται αντιληπτό ότι το παζάρι της επόμενης εβδομάδας ανάμεσα στους «27» δεν θα είναι καθόλου εύκολο. 

 

Πηγή: Καθημερινή

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 
   

   

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....