| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

«Στροφή» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους

 

Τετάρτη, 07:20 - 30/10/2019

 

   Share

 

Ο γερμανικός Τύπος γράφει για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ και τα μηνύματα που εκπέμπει η εξέλιξη αλλά και τις προσπάθειες αναστροφής του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

 

 

«Την ημέρα του ‘όχι' οι Έλληνες περίμεναν φέτος ένα ‘ναι'», γράφει χαρακτηριστικά η Handelsblatt αναφερόμενη στο «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


«[…] Με την πρόωρη αποπληρωμή η χώρα εξοικονομεί επιτοκιακά κόστη περίπου 33 εκατομμυρίων ευρώ. Σημαντικότερο είναι όμως το μήνυμα προς τις χρηματαγορές: με την εξόφληση η Ελλάδα δρομολογεί μια στροφή στο ζήτημα του χρέους. Για πρώτη φορά από την απαρχή της κρίσης αναμένεται να υπάρξει φέτος οργανική μείωση (καθαρή και όχι τεχνικής φύσης μείωση) του ποσοστού του κρατικού χρέους».

Μακρύς ακόμη ο δρόμος εξόδου από τα χρέη

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «[…] στο πλαίσιο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ ο μηχανισμός σταθερότητας ESM και ο προκάτοχός του EFSF έχουν -ως οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας- το δικαίωμα να ζητήσουν από την Αθήνα να επιστρέψει αναλογικό τμήμα και των δικών τους δανείων που κυμαίνονται στα 52,2 δις ευρώ. Με το λεγόμενο waiver […] ο μηχανισμός σταθερότητας παραιτείται από τέτοιες αξιώσεις. Την πρόωρη εξόφληση έπρεπε να εγκρίνει και η γερμανική Βουλή, το οποίο έκανε ήδη στις 7 Οκτωβρίου». Σύμφωνα ωστόσο με την ΗΒ, «ο δρόμος εξόδου της Ελλάδας από τον βούρκο του χρέους είναι μακρύς και επαχθής. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Κομισιόν το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ θα υποχωρήσει μόλις το 2050 κάτω από το φράγμα του 100%. Οι Έλληνες θα επωμίζονται πολύ καιρό ακόμη την επιστροφή των δανείων συνολικού ύψους 289 δις ευρώ που έλαβε η Αθήνα μεταξύ 2010 και 2018. Η εξόφληση έχει ορίζοντα μισού αιώνα. Οι τελευταίες δόσεις θα καταβληθούν το 2070».

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....