Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

28/12/18

«Τρέχει» η κυβέρνηση για 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις

 

Αν και στις 21 Ιανουαρίου οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος επί των εκκρεμοτήτων που είχαν υποδείξει στα μέσα Νοεμβρίου για τις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

 

 

Εάν έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου δεν έχει υπάρξει μια θετική γνωμοδότηση των θεσμών για την υλοποίηση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων τότε είναι πιθανόν η Eυρωζώνη να μπλοκάρει την εκταμίευση της πρώτης δόσης κερδών ελληνικών ομολόγων προς την Αθήνα ύψους 600 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με το CNN Greece, οι σημαντικότερες μνημονιακές εκκρεμότητες αφορούν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ύψους 2,6 δισ. ευρώ, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και στη στελέχωση της ΑΑΔΕ.

 

Πέραν των 16 μνημονιακών δεσμεύσεων, οι θεσμοί θα συζητήσουν με την κυβέρνηση και άλλα ζητήματα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στο μέτωπο των διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας, η σιωπηρή αποδοχή της ολιγόμηνης παράτασης των ορίων προστασίας του νόμου Κατσέλη δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τα νέα όρια θα είναι εύκολες. Οι δανειστές φέρονται να ζητούν δραστική συρρίκνωση του ανώτατου ορίου προστασίας από τα 280.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας σήμερα στα 100.000 ευρώ, όταν η κυβέρνηση επεδίωκε προστασία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ.

 

Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλοπροειδοποίησε πρόσφατα από τη Νέα Υόρκη την κυβέρνηση να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική. Ήδη όμως διακινούνται σενάρια αυξήσεων της τάξεως του 10% ή κοντά στα 50 ευρώ, τυχόν επιβεβαίωση των οποίων είναι άγνωστο πως θα γίνει δεκτή από τους δανειστές.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....