Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

09/10/18

Άνω των 30δις ευρώ τα μετρητά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα

 

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην Έκθεση Εθνικής Εκτίμησης Κινδύνου για την Αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, ξεπερνούν τα 30διςευρώ τα μετρητά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα – κέρματα και χαρτονομίσματα.

 

 

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, τα μετρητά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αυξάνονται διαρκώς από το 2012, φθάνοντας στο ύψος των 30,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο 2016, από 29,5730 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2015 και 28,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014.

 

Κατά την ίδια έκθεση, οι συναλλαγές με μετρητά που πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού κλάδου (καταθέσεις, αναλήψεις) έχουν μειωθεί κατά 80% από το 2012 και κατά 50% από το 2014.

 

«Τα γεγονότα αυτά υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας οικονομίας που αυξάνει τις συναλλαγές της σε μετρητά (cashbased economy) και αποτελούν μια περαιτέρω ένδειξη της μειωμένης ελκυστικότητας του τραπεζικού τομέα για σκοπούς ξεπλύματος χρήματος», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

 

Παράλληλα, επισημαίνουν πως έχουν ληφθεί συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα για τη μείωση της χρήσης μετρητών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

 

Ειδικότερα, αναφέρουν πως όλες οι συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων (για τις πωλήσεις αγαθών ή για την παροχή υπηρεσιών) οι οποίες υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με κάρτες πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες) ή με άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληρωμών (μεταφορά πιστώσεων, άμεσες χρεώσεις). Όπως μάλιστα επισημαίνεται, το παραπάνω όριο είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....