| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Ένα τρίμηνο «φωτιά» με δάνεια και πτωχευτικό πλαίσιο

 

Τετάρτη, 05/02/2020

 

   Share

 

H μείωση των «κόκκινων» δανείων, αρχής γενομένης από την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου αποτελούν δύο από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο τους επόμενους μήνες.

 

 

Ως το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα για τις τράπεζες χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Σύμφωνα με τα όσα γράφει – σχολιάζει η Ναυττεμπορική. Όπως τόνισε, το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου το ύψος των «κόκκινων» δανείων ανέρχονταν σε 71,2 δισ. ευρώ. Μέσω της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής», επιδιώκεται η μείωσή τους κατά 30 δισ. ευρώ. Όμως, απ' ό,τι φαίνεται, δεν φτάνει μόνο αυτό. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, όταν φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου, θα εξεταστούν κι άλλα εναλλακτικά σενάρια, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, για την περαιτέρω μείωσή τους.

 

«Κόκκινα» δάνεια 71 δισ. ευρώ

 

Στα 71,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο όγκος των «κόκκινων» δανείων το 9μηνο του 2019, μειωμένα κατά 10,6 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018 και κατά 36 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, οπότε είχε καταγραφεί το υψηλότερο ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες προχωρούν σε ρύθμιση δανείων, υψηλό παραμένει το ποσοστό  όσων εμφανίζουν και πάλι καθυστέρηση, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

 

Όπως δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας, αποφασιστικές και ολιστικές λύσεις στα προβλήματα των «κόκκινων» δανείων θα δώσουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να στρέψουν την προσοχή τους σε σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα, στην αναζήτηση νέων επικερδών αναπτυξιακών ευκαιριών και κυρίως στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στη θετική επίδραση που αναμένεται να έχει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

 

Νέο πτωχευτικό πλαίσιο

 

Εντείνεται η πολιτική κόντρα όσο πλησιάζουμε στην 30ή Απριλίου, οπότε και παύει να ισχύει το καθεστώς προστασίας της α΄κατοικίας, όπως το γνωρίζουμε έως τώρα, καθώς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα αλλάξει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

 

Δεδομένου ότι η πλατφόρμα για την προστασία της α΄ κατοικίας θα είναι ανοιχτή έως το τέλος Απριλίου, αλλεπάλληλες είναι οι εκκλήσεις των κυβερνητικών στελεχών προς τους δανειολήπτες  να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

 

«Κάνουμε έκκληση προς τους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα, να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση έως τις 30 Απριλίου, να πάρουν την προστασία, δηλαδή το μερικό κούρεμα των δανείων, την επιδότηση της δόσης και όλα όσα προβλέπει η πλατφόρμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Παρά το γεγονός ότι σε διάστημα ενός μήνα έχει αυξηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών που αποδέχθηκαν τη ρύθμιση, σε 273 από 124 που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου, το ποσοστό αυτό κρίνεται μικρό, σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Έως το τέλος Ιανουαρίου είχαν επιβληθεί 1.928 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες. Από αυτές έχουν δοθεί 686 προτάσεις ρύθμισης από τα τραπεζικά ιδρύματα, 273 δανειολήπτες έχουν αποδεχθεί τις προτάσεις, ενώ σε 177 πολίτες έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση.

 

Εντός του α΄ εξαμήνου σχεδιάζεται να είναι έτοιμο ένα ενιαίο σχέδιο προστασίας, το οποίο, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα περιλαμβάνει:

 

Μια δεύτερη ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις

 

Καμία ευκαιρία στους κακοπληρωτές

 

Ειδική πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

 

Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα θέματα της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....