| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Έρευνα: «Γονίδια ζόμπι» αυξάνουν τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο μετά το θάνατο

 

Πέμπτη, 25/03/2021

 

   Share

 

Μια εντυπωσιακή νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η γονιδιακή έκφραση μπορεί να αυξηθεί δραματικά σε ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα, ώρες μετά το θάνατο ενός ατόμου. Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό «Scientific Reports» του Πανεπιστημίου του Ιλινόι (UIC) στο Σικάγο, οι ερευνητές ανέλυσαν την γονιδιακή έκφραση στον ​​εγκεφαλικό ιστό, η οποία συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης εγκεφάλου, με σκοπό να προσομοιώσουν το μεταθανάτιο διάστημα και το θάνατο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκφραση των γονιδίων σε ορισμένα κύτταρα αυξήθηκε μετά το θάνατο.

 

 

Αυτά τα «γονίδια ζόμπι» σχετίζονται με τα φλεγμονώδη κύτταρα που ονομάζονται γλοιακά. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα νευρογλοιακά κύτταρα αναπτύσσονται και παράγουν βραχίονες για πολλές ώρες μετά το θάνατο.

 

«Το γεγονός ότι τα γλοιακά κύτταρα μεγαλώνουν μετά το θάνατο δεν είναι πολύ περίεργο δεδομένου ότι είναι φλεγμονώδη και η δουλειά τους είναι να καθαρίσουν τον εγκέφαλο μετά από τραυματισμούς όπως στέρηση οξυγόνου ή εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε ο Δρ. Jeffrey Loeb, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος Νευρολογίας και Αποκατάστασης στο UIC College of Medicine και συγγραφέας της μελέτης.

 

Αυτό που είναι σημαντικό, είπε ο Loeb, είναι οι συνέπειες αυτής της ανακάλυψης καθώς οι περισσότερες ερευνητικές μελέτες που χρησιμοποιούν μεταθανάτια ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα για να βρουν θεραπείες για διαταραχές όπως αυτισμός, σχιζοφρένεια και Αλτσχάιμερ, δεν αντιπροσωπεύουν τη μετά θάνατο γονιδιακή έκφραση ή την κυτταρική δραστηριότητα.

 

«Οι περισσότερες μελέτες υποθέτουν ότι όλες οι λειτουργίες του εγκεφάλου σταματούν όταν η καρδιά πάψει να χτυπά, αλλά αυτό δεν ισχύει», αναφέρουν οι ερευνητές.

 

«Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα προσομοιωμένο πείραμα εξετάζοντας την έκφραση όλων των ανθρώπινων γονιδίων, σε χρονικά σημεία από το μηδέν έως τις 24 ώρες, σε έναν μεγάλο αριθμό πρόσφατα συλλεγμένων εγκεφαλικών ιστών, οι οποίοι διατηρήθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου για να αναπαραγάγει το μεταθανάτιο διάστημα», εξηγεί ο Loeb.

 

Ο Loeb είναι διευθυντής του UI NeuroRepository, μιας τράπεζας ανθρώπινων εγκεφαλικών ιστών από ασθενείς με νευρολογικές διαταραχές οι οποίοι έχουν συναινέσει στη συλλογή και αποθήκευση ιστών για έρευνα είτε μετά το θάνατό τους, είτε κατά τη διάρκεια τυπικής χειρουργικής επέμβασης για τη θεραπεία διαταραχών όπως η επιληψία.

 

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι περίπου το 80% των γονιδίων που αναλύθηκαν παρέμειναν σχετικά σταθερά για 24 ώρες και η έκφρασή τους δεν άλλαξε πολύ. Αυτά περιλάμβαναν τα λεγόμενα γονίδια καθαρισμού που παρέχουν βασικές κυτταρικές λειτουργίες και χρησιμοποιούνται συνήθως σε ερευνητικές μελέτες για να δείξουν την ποιότητα του ιστού.

 

Μια άλλη ομάδα γονιδίων, που είναι γνωστό ότι υπάρχει στους νευρώνες και αποδεικνύεται ότι εμπλέκεται πολύπλοκα στη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η σκέψη και η επιληπτική δραστηριότητα, εκφυλίστηκε γρήγορα μετά το θάνατο. Αυτά τα γονίδια είναι σημαντικά για τους ερευνητές που μελετούν διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

 

Μια τρίτη ομάδα γονιδίων – τα «γονίδια ζόμπι» – αύξησε τη δραστηριότητά της την ίδια στιγμή που τα νευρωνικά γονίδια μειώνονταν. Το μοτίβο των μεταθανάτιων αλλαγών κορυφώθηκε σε περίπου 12 ώρες.

 

«Οι ερευνητές πρέπει να λάβουν υπόψη αυτές τις γενετικές και κυτταρικές αλλαγές και να μειώσουν το μεταθανάτιο διάστημα όσο το δυνατόν περισσότερο για να μειωθεί και το μέγεθος των αλλαγών αυτών», είπε ο Loeb. «Τα καλά νέα από τα ευρήματά μας είναι ότι τώρα γνωρίζουμε ποια γονίδια και ποιοι τύποι κυττάρων είναι σταθερά, ποια υποβαθμίζονται και ποια αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε τα αποτελέσματα από μελέτες εγκεφάλου μετά το θάνατο να γίνουν πιο κατανοητά».

 

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....