| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Έρχεται η προκήρυξη για νέο «Εξοικονομώ»

 

Πέμπτη, 30/04/2020

 

   Share

 

Εντός του καλοκαιριού σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, να προκηρύξει νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» για 60.000 ακίνητα. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά, ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσω των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, για τα οποία ο σχεδιασμός της κυβέρνησης – όπως έχει αποτυπωθεί και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) – είναι να καλύπτουν περίπου 60.000 ανακαινίσεις ακινήτων ετησίως, έως το 2030.

 

 

Όπως έχει επισημάνει ο υφυπουργός, σύμφωνα με το insider.gr, θα δοθούν ειδικά κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και άλλων κτιρίων, ιδίως εκείνων που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980, τα οποία είναι υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης και αφορούν στο 55% του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

 

Επίσης, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η άμεση προκήρυξη του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και ο σχεδιασμός νέων προγραμμάτων για τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Ωστόσο, ο προγραμματισμός για την προκήρυξη των νέων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ για τις ανάγκες της πανδημίας.

 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς, το ύψος των διαθεσίμων κεφαλαίων για τα προγράμματα εξοικονόμησης θα εξαρτηθεί από το πόσα χρήματα θα περισσέψουν στο ΕΣΠΑ από τη διαχείριση της κρίσης του COVID-19.

 

Όσον αφορά στη χρηματοδοτική δομή του νέου προγράμματος ο υφυπουργός τόνισε ότι θα εξειδικευθεί όταν θα γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης ο επαναπρογραμματισμός των πόρων του ΕΣΠΑ, με κύρια στόχευση την αύξηση του πλήθους των υπαγωγών, τη βελτίωση στις διαδικασίες υποβολής αίτησης και την επιτάχυνση στην ολοκλήρωση των προτεινόμενων παρεμβάσεων, αλλά και την κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων.

 

Ρυθμίσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνονται επίσης στο πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Τροποποιούνται οι Τεχνικές Οδηγίες στο πλαίσιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ),τόσο για την εναρμόνιση με τα ισχύοντα υψηλότερα πρότυπα, όσο και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο ΕΣΕΚ. Τα νέα και τα ριζικά ανακαινιζόμενα κτίρια οφείλουν να είναι ακόμα πιο αποδοτικά και να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Γι΄ αυτό τίθενται νέα αυστηρότερα κριτήρια και απαιτήσεις για όλα τα κτίρια. Ωστόσο, η κυβέρνηση μεταθέτει για το 2021 την υποχρέωση δόμησης κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....