Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:52 - 01/11/18

Έρχεται νέο κύμα πλειστηριασμών   - 22.000 ανέβηκαν στο σύστημα

 

Με τον SSM να πιέζει για την επιτάχυνση των ρυθμών «ξεφορτώματος» των προβληματικών δανείων, με επιλογές πιο δραστικές από τις διαγραφές, που αποτέλεσαν ως τώρα το 70- 80% των κινήσεων για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων. Κι αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά περισσότερους πλειστηριασμούς και πωλήσεις δανείων.

 

 

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν «φορτωθεί» ήδη 21.892 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 786 είναι προγραμματισμένοι για την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, τις μηχανές της ζεσταίνει και η ΑΑΔΕ, έχοντας αναρτήσει 30 αναγγελίες πλειστηριασμών, αρχής γενομένης από σήμερα, από τους οποίους οι 11 αφορούν σε γραφειακούς χώρους του σχεδιαστή Λάκη Γαβαλά, στο Κολωνάκι και στο Μοναστηράκι. Δεν πρέπει να ξεχνάει, άλλωστε, κανείς ότι στην προτελευταία Έκθεση Αξιολόγησης των Θεσμών είχε «κρυφτεί» ο μαγικός αριθμός των 130.000 πλειστηριασμών ως το 2021.

 

Η εποχή της αθωότητας τελειώνει, λοιπόν και είναι ενδεικτικό ότι με διαρροές συνεργατών του στο ΑΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, που έχει αναλάβει την παρακολούθηση του τραπεζικού συστήματος, επιχειρεί να προλάβει τις εξελίξεις που έρχονται με ταχύτητα φωτός. «Πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα μειώνουν τα «κόκκινα» δάνεια, ξεκινώντας από τα μεγάλα, και ειδικότερα από τις κραυγαλέες υποθέσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, και όχι από πλειστηριασμούς της μικρής και μεσαίας κατοικίας», ανέφεραν οι συνεργάτες του υπουργού, αγνοώντας προφανώς ότι το «λίπος» σιγά- σιγά τελειώνει και λίαν συντόμως το «σφυρί» θα χτυπάει και πιο χαμηλά.

 

Οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι κι αυτό δεν το γνωρίζουν μόνο τα επιτελεία των τραπεζών, αλλά και οι ξένοι αναλυτές και επενδυτές που περνάνε από «κόσκινο», πλέον, το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, αναδεικνύοντας το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα «προβληματικά» δάνεια ανέρχονται σε 88 δις ευρώ και πρέπει να έχουν περιοριστεί τουλάχιστον ως τα 81,5 δις ευρώ στο τέλος του έτους. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα- άθλος για πολλούς- είναι να μειωθούν περαιτέρω κατά 25 δις ευρώ (!) στη διάρκεια του 2019 και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση, που αναζητά με το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδας εκείνα τα «εργαλεία», που θα μπορέσουν να λάβουν την έγκριση της Κομισιόν για να «ξεφορτώσουν» τις τράπεζες, πριν «σκάσουν» υπό το βάρος των «κόκκινων» δανείων.

 

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο, ο δείκτης των «προβληματικών δανείων άγγιζε το 44,3% για το στεγαστικό, το 56,9% για το καταναλωτικό και το 48% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....