| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Έρχονται ανατροπές στη φορολοταρία

 

Δευτέρα, 24/02/2020

 

   Share

 

Σε δραστικές αλλαγές στο σύστημα κληρώσεων ηλεκτρονικών αποδείξεων, αλλά και στην έκπτωση που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών προχωρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ωθήσει τους πολίτες στη χρήση της κάρτας τους, να αντιμετωπίσει κατηγορίες επαγγελμάτων με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, αλλά και να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.

 

 

Τι αλλάζει

 

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, χίλια ευρώ σε κάθε 1.000 τυχερούς κάθε μήνα. Δηλαδή 1 εκατ. ευρώ μηνιαίως δίνει η φορολοταρία. Όμως φαίνεται ότι δεν «ενθουσιάζει» πλέον τους φορολογούμενους.

 

Σε νομοσχέδιο που αναμένεται το Μάρτιο θα περιλαμβάνεται διάταξη με τις αλλαγές στη φορολοταρία. Στις αλλαγές, σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, θα περιλαμβάνονται:

 

Λιγότεροι τυχεροί αλλά με μεγαλύτερα ποσά. Οι τυχεροί θα μοιράζονται μεγαλύτερα ποσά από 1.000 ευρώ που είναι τώρα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και τα 100.000 ευρώ. Ειδικά στη περίπτωση αυτή, που το ποσό θα είναι πολύ υψηλό, μπορεί η κλήρωση να μην πραγματοποιείται κάθε μήνα. Για τα υπόλοιπα ποσά που είναι μικρότερα, η κλήρωση εξετάζεται να είναι κάθε μήνα ή και συχνότερα.

 

Ένα ακόμα έπαθλο θα μπορούν να είναι ακίνητα του Δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή, η κλήρωση δεν θα είναι κάθε μήνα, όπως επίσης θα αφορά ακίνητα τα οποία δεν έχουν βάρη.

 

Στην κληρωτίδα δεν θα μπαίνει το σύνολο των αποδείξεων, αλλά αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων όπως συνεργεία, γυμναστήρια, κ.ά.

 

Κίνητρα για τις αποδείξεις

 

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται επίσης η παροχή σειράς κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος με στόχο την συγκέντρωση του 30% του εισοδήματος μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ορισμένες αποδείξεις για συγκεκριμένες δραστηριότητες όπου παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγή, θα μετρούν διπλά ή ακόμη θα παρέχεται έκπτωση από το εισόδημα.

 

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι επαγγέλματα που σχετίζονται με τεχνικές εργασίες όπως υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, κ.ά. δεν θα περιλαμβάνονται στην παραπάνω κατηγορία καθώς ήδη υπάρχει η δυνατότητα παροχής έκπτωσης φόρου 40% για επισκευή, ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων.

 

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες καθώς το Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει και σε διαφημιστική καμπάνια με στόχο την αλλαγή κουλτούρας των φορολογουμένων στη συλλογή αποδείξεων.

 

Έκπτωση φόρου 40% για αναβάθμιση κτηρίων

 

Με βάση τη νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο, οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για παροχή υπηρεσιών λειτουργικής, ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης κτηρίων μειώνουν κατά 40% το φόρο εισοδήματος. Ως ανώτατο όριο δαπάνης έχουν οριστεί τα 16.000 ευρώ και η μείωση φόρου επιμερίζεται σε διάστημα 4 ετών.

 

Για να κερδίσει την έκπτωση φόρου, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ζητήσει τιμολόγια από τους τεχνίτες που θα αναλάβουν την ανακαίνιση ή αναβάθμιση του κτηρίου και οι εργασίες να πληρωθούν ηλεκτρονικά.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....