| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Όλο και πιο δύσκολα τα πράγματα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

 

Σάββατο, 02/11/2019

 

   Share

 

Αρχισε από χθες το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα των αιτήσεων δανειοληπτών που εκκρεμούν για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη. Από την Παρασκευή λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πιστωτές μπορούν να λαμβάνουν τα φορολογικά στοιχεία εισοδήματος και περιουσίας των οφειλετών τους και έτσι να διαπιστώνουν αν πληρούν τα κριτήρια για να υπαχθούν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία της περιουσίας τους.

 

 

Σύμφωνα με τα όσα γράφει η Καθημερινή, εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης αποτελεί στρατηγικό κακοπληρωτή, δηλαδή ότι διαθέτει επαρκή εισοδήματα και περιουσία αλλά δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, τότε η τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε νομικές ενέργειες για τη διακοπή της προστασίας. Με τον τρόπο αυτό οι οφειλέτες με υψηλή ικανότητα αποπληρωμής θα κληθούν να πληρώσουν.

 

Η ανάπτυξη και λειτουργία της πλατφόρμας κρίθηκε αναγκαία, καθώς διαπιστώθηκε ότι πολλοί δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο, αν και γνωρίζουν πως δεν πληρούν τα κριτήρια. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο «αγοράζουν» χρόνο, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα (πλειστηριασμό κ.λπ.) μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Δεδομένου ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση περνούν έως και 5 έτη, ο χρόνος που αγοράζουν οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες είναι μεγάλος. Λίγο πριν φτάσει η ημερομηνία εκδίκασης, κάποιοι αποσύρουν την αίτηση και κάποιοι άλλοι εξαντλούν τα περιθώρια, αφήνοντας το δικαστήριο να την απορρίψει. Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ» μέχρι σήμερα:

 

• Εχουν εκδοθεί 126.000 οριστικές αποφάσεις εκ των οποίων 55.000 αρνητικές για τους οφειλέτες και 71.000 υπέρ τους.

• Εκκρεμούν προς εκδίκαση 65.000-70.000 υποθέσεις.

• Εχουν προσφύγει προς ρύθμιση 200.000 οφειλέτες με δάνεια αξίας 17 δισ. ευρώ.

• Εχουν ρυθμιστεί υπέρ του δανειολήπτη οφειλές αξίας 5 δισ. ευρώ.

• Εχει απορριφθεί η ρύθμιση οφειλών ύψους 5 δισ. ευρώ.

• Το 60% των αποφάσεων που εκδίδονται σήμερα είναι απορριπτικές, ποσοστό που αυξάνεται πάνω από το 70% όταν πρόκειται για οφειλέτες με εμπορική ιδιότητα.

 

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι οι δικαστές έχουν αποκτήσει πλέον εμπειρία στην εκδίκαση υποθέσεων που έχουν να κάνουν με την πτώχευση ιδιωτών ή μικροεμπόρων. Η εμπειρία αυτή τους επιτρέπει να διακρίνουν όχι μόνο τις περιπτώσεις των στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά και εκείνες τις περιπτώσεις των νοικοκυριών ή των μικροεπαγγελματιών που επιχειρούν να κάνουν κατάχρηση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου απλώς και μόνο για να κερδίσουν χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι η βασική αιτία των απορριπτικών αποφάσεων από τα ειρηνοδικεία είναι πλέον ο δόλος, ενώ δεύτερη βασική αιτία απόρριψης είναι ότι ο αιτών την προστασία δεν εμπίπτει στον νόμο.

 

Ενδεικτικό της αυστηρότητας με βάση την οποία οι δικαστές προσεγγίζουν πλέον τις υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, είναι ότι ως δόλο καταλογίζουν το γεγονός ότι ο δανειολήπτης γνώριζε τη στιγμή που έπαιρνε το δάνειο ότι ήταν πάνω από τις δυνατότητές του.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....