Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

01/11/18

Ανάπτυξη 2,2% το 2018 και 2,3% το 2019 υπό όρους «βλέπει» η EBRD … Ανησυχίες για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

 

Μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% για το 2018 και κατά 2,3% για το 2019 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε έκθεσή της για της περιφερειακές οικονομικές προοπτικές, διατηρώντας αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τη χώρα μας σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεσή της τον Μάιο.

 

 

Βάσει των στοιχείων που επικαλείται η EBRD, η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 0,6% το 2016, ενώ μεγεθύνθηκε κατά 1,5% το 2017. Σε ό,τι αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2018, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι υπερέβη το 2% και διαμορφώθηκε στο 2,2%.

 

Πάντως, όπως προειδοποιεί η EBRD, η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Αναφέρει, δε, ότι οποιαδήποτε αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων ή αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της χώρας, θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να «ψαλιδίσει» τις προοπτικές ανάπτυξης.

 

Στην έκθεσή της, η EBRD επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να διατηρείται η δυναμική της ανάκαμψης στην Ελλάδα, ενώ σημειώνει πως η εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία, μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο.

 

Σαν κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, η EBRD περιγράφει τη βελτίωση στις εξαγωγές, ενώ επισημαίνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση έχει επίσης θετική συμβολή.

 

Ωστόσο, όπως παρατηρεί η EBRD, οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως και οι επενδύσεις. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύθηκε από την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας.

 

Η EBRD στέκεται και στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία έχουν συμφωνηθεί, ενώ σημειώνει πως βελτιώνεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, αν και όπως συμπληρώνει, διατηρούνται οι ανησυχίες για τις τράπεζες, λόγω του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

 

Η EBRD αναφέρεται και στη μείωση της ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2011 (19,1%).

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....