Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:38 - 09/01/19

Ανησυχία της παγκόσμιας τράπεζας για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η παγκόσμια τράπεζα σε έκθεση της, αυξάνονται οι κίνδυνοι και τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, ο μεγάλος κίνδυνος δεν έρχεται από την επιβράδυνση της Κίνας, αλλά από την πορεία των μεγάλων αναπτυγμένων οικονομιών και ειδικά της αμερικανικής οικονομίας.

 

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,9% το 2019 και 2,8% το 2020. Στις επιμέρους προβλέψεις, η αμερικανική οικονομία θα κατεβάσει σημαντικά ρυθμούς, που σταδιακά θα μειώνονται, με την ανάπτυξη το 2021 να εκτιμάτε στο 1,6% έναντι 2,9% που ήταν το 2018.

 

Σύμφωνα πάντα με την παγκόσμια τράπεζα, τα σύννεφα, όμως, θα είναι ακόμη πιο πυκνά για την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, που θα αναπτύσσονται έως και το 2021 με ρυθμούς αισθητά χαμηλότερους των ΗΠΑ. Στον αντίποδα οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, με εξαίρεση την Κίνα, θα ανεβάσουν ταχύτητα. Ακόμη και ο δράκος της Ασίας, όμως, θα αναπτύσσεται με ρυθμούς 6%, που μπορεί να είναι κατά πολύ βραδύτεροι από τον μέσο όρο της περιόδου 1980-2010, αλλά θεωρούνται άκρως ικανοποιητικοί. 

 

Οι παραπάνω εκτιμήσεις παρουσιάζουν ουσιαστικά μία «ομαλή προσγείωση» της παγκόσμιας οικονομίας. Τα πράγματα, όμως, θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα, προειδοποιεί η Τράπεζα, εάν δεν δοθεί τέλος στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας. Πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και οι δασμοί, που επέβαλαν πέρυσι, επηρεάζουν προς το παρόν το 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου. Αν ωστόσο η προθεσμία του Μαρτίου λήξει χωρίς συμφωνία και η αμερικανική πλευρά κάνει πράξη τις απειλές της, η επίδραση θα πολλαπλασιαστεί. 

 

ΗΠΑ και Κίνα καλύπτουν συνολικά το 20% του παγκόσμιου εμπορίου και το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Εάν η σύγκρουση μεταξύ τους επιδεινωθεί, θα είναι κάτι «που θα γίνει αισθητό σε κάθε γωνιά του πλανήτη» διαμηνύουν οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 

Ως δεύτερο μεγάλο κίνδυνο προσδιορίζουν το Brexit. Ένα no deal θα κατέφερε ισχυρό πλήγμα όχι μόνο στη βρετανική οικονομία, αλλά συνολικά στη γηραιά ήπειρο, ενώ θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, που είναι στενά συνδεδεμένες με την Ευρώπη.

 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι εμπορικός πόλεμος και Brexit είναι οι δύο κύριοι παράγοντες, που οδήγησαν σε βουτιά τη βιομηχανική παραγωγή και τις παραγγελίες στη Γερμανία το Νοέμβριο. Εκτιμάται ότι μετά και τη συρρίκνωσή της το τρίτο τρίμηνο του 2018- για πρώτη φορά από το 2015- στα τέλη του περασμένου έτους η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία παγιδεύθηκε σε τεχνική ύφεση. 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....