Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

05/02/19

Ανω του 1,9 δισ. τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα (10% της ετήσιας τουριστικής δαπάνης)

 

Στο 10% της ετήσιας τουριστικής δαπάνης υπολογίζεται το μέγεθος της οικονομίας του διαμοιρασμού, δηλαδή των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb και των συναφών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας από τη Grant Thornton.

 

 

Στη μελέτη, που έγινε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας εκτιμάται ότι τα μεγέθη της οικονομίας του διαμοιρασμού καταγράφουν ετήσια ποσοστιαία αύξηση κατά 25%.

 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, μία από τις αρνητικές συνέπειες της ανατπυξιακής αυτής δυναμικής που καταγράφει η Grant Thornton είναι και η απώλεια δημοσίων εσόδων που κατά την τριετία 2016-2018 υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ περίπου και «συνακόλουθα τον περιορισμό φόρων κοινωνικής πολιτικής, την απώλεια θέσεων εργασίας (36.560 την τελευταία τριετία), αλλοίωση του εργασιακού μοντέλου και τη δημιουργία της αθέατης εργασίας».

 

Η έρευνα της Grant Thornton εντοπίζει ως σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων τον εκτοπισμό ακινήτων από τις μακροχρόνιες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις «που οδηγεί σε αύξηση των τιμών ενοικίασης και επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων» καθώς και «την κατά 21% επιβάρυνση των όγκων απορριμμάτων προς διαχείριση με ότι αυτό σημαίνει για το περιβάλλον».

 

Ειδικότερα στην Αθήνα εκτιμάται ότι κάθε 1 ακίνητο που πάει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις στερεί 2 ακίνητα από τις μακροχρόνιες.

 

Η όλη αυτή λειτουργία εκτιμάται πως οδηγεί τα ενοίκια από 8,3%-9,3% υψηλότερα ετησίως.

 

Εκτιμάται ότι η ύπαρξη αρνητικών επιπτώσεων αυτού του εύρους στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν και κοινωνική διάσταση δεδομένου ότι κάνουν δαπανηρότερη την ενοικίαση ακινήτων πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά ασθενέστερους, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη θέσπιση ορίων και πλαισίου όχι μόνο για τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά και τη γεωγραφική και ποσοτική τους διασπορά. 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....