Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:43 - 08/08/18

«Από τη λιτότητα στις μεταρρυθμίσεις»

 

Μετά τη σκληρή λιτότητα και τις δραματικές συνέπειες, που είχε, σειρά έχει τώρα η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που θα καταστήσουν την Ελλάδα και πάλι ελκυστική. Αυτό είναι το μήνυμα, που στέλνει ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής ερευνητικής ομάδας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, ο οποίος και αμφισβητεί το αφήγημα περί αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας. 

 

 

Σε άρθρο του στην Sueddeutsche Zeitung, που φέρει τον τίτλο «Από τη λιτότητα στις μεταρρυθμίσεις» ασκεί κριτική στη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% έως το 2023 και 2,2% έως το 2060 και λέει: «Θα πρέπει να γίνει λόγος για ένα τέταρτο μνημόνιο, τέτοιοι όροι στον προϋπολογισμό αποτελούν σαφή ψήφο δυσπιστίας απέναντι στην νυν αλλά και και στις επόμενες κυβερνήσεις». 

 

Υπογραμμίζει δε ότι είναι αμφίβολο εάν μπορούν να επιτευχθούν τόσο μεγάλα πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και εάν οικονομικά έχουν νόημα. Όπως εξηγεί περιορίζουν δραστικά τα εργαλεία των ελληνικών κυβερνήσεων για ανάπτυξη μέσω δημοσίων επενδύσεων και για οικονομική ανάκαμψη. «Η Αθήνα είναι πολύ μακριά από την εθνική της κυριαρχία» παρατηρεί. 

 

Ο κ. Κρητικός σχολιάζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν τα τρία μνημόνια έμειναν στη μέση σε πολλούς τομείς αναφέροντας ενδεικτικά τη Δικαιοσύνη. «Εκείνο που λείπει είναι μια κυβέρνηση, που να θέτει πάνω από τα συμφέροντα ορισμένων εκείνα ολόκληρης της χώρας και να προχωρήσει σε στρατηγικό αναπροσανατολισμό των μεταρρυθμίσεων που έμειναν στη μέση» γράφει και προσθέτει ότι μένει να φανεί σε ποιο βαθμό η νυν ή οι μελλοντικές κυβερνήσεις με δική τους ευθύνη θα κάνουν μια τέτοια νέα εκκίνηση.

 

Και εδώ μπαίνουν και πάλι οι δανειστές στο παιχνίδι, σημειώνει, καθώς «η τελευταία συμφωνία τους επιτρέπει να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους για πρωτογενή πλεονάσματα, σε περίπτωση βέβαια που δρομολογηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και απελευθερωθούν πόροι από ελληνικής πλευράς».

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....