| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Βραχυπρόθεσμα μέτρα, μακροπρόθεσμη στόχευση / Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

 

Πέμπτη, 00:01 - 21/05/2020

 

   Share

 

Τη σωστή «δοσολογία» καλείται να βρει η κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, ώστε το… φάρμακο για την οικονομία να δράσει όσο το δυνατόν ταχύτερα. Ο κορονοϊός έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην οικονομία και στην αγορά εργασίας και αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει εγκαίρως η σωστή θεραπεία. 

 

 

Σήμερα, σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα, ενώ θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς. Το μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο που θα ανακουφίζει βραχυπρόθεσμα τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και ταυτόχρονα θα δίνει μακροπρόθεσμη προοπτική.

Η καλή πορεία της χώρας στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού επιτρέπει το «ταχύτερο» άνοιγμα της οικονομίας και μπορεί να συμβάλει στην τιθάσευση της ανεργίας. Την ίδια στιγμή θετικά είναι τα μηνύματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως φάνηκε και με τη γαλλογερμανική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης, και αναμένονται κι άλλες πρωτοβουλίες. 

Ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς και για να φανεί φως στο τούνελ είναι αναγκαίο να μη «χαθεί» η μάχη του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό θα ανακοινωθεί σήμερα ένα ειδικό πακέτο μέτρων, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Δεδομένο είναι πως η τουριστική πίτα θα μειωθεί παγκοσμίως, ωστόσο το στοίχημα για τη χώρα είναι να εξασφαλίσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο παγκοσμίως παραμένει ρευστό και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το φθινόπωρο. Δεν είναι τυχαίο πως κυβερνητικά στελέχη μιλάνε για ένα «πρόγραμμα γέφυρα» που θα απλώνεται μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

Στο ενδιάμεσο οι παρεμβάσεις θα στηρίζονται στο «τρίπτυχο»: Στήριξη των επιχειρήσεων, ενίσχυση των εργαζομένων και τόνωση της ρευστότητας. Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αβεβαιότητα και να «ενθαρρυνθούν» περισσότερες επιχειρήσεις να… ανεβάσουν ρολά. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, καθώς θα εξαρτηθεί η ταχύτητα επιστροφής στην προ κορονοϊού εποχή.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη (Ναυτεμπορική)

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....