| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Βitcoin: Μια πορεία με πολλές «φούσκες» – Είναι διαφορετικά αυτή τη φορά;

 

Τρίτη, 00:01 - 05/01/2021

 

   Share

 

του David Z. Morris

 

Το 2020 ήταν μια σημαντική χρονιά για το Bitcoin. Ένα κύμα ενδιαφέροντος από επενδυτές και θεσμούς συνέβαλε στην άνοδο της τιμής του εικονικού νομίσματος από τα 7.200 δολάρια τον Ιανουάριο σε πάνω από 29.000 δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου (και στη συνέχεια πάνω από 34.700 δολάρια στις αρχές Ιανουαρίου φέτος). Ωστόσο, το Bitcoin έχει μακρά ιστορία αστάθειας και οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν μια υποχώρηση του ράλι κάποια στιγμή.

 

 

Τι χαρακτηρίζει μια περίοδο φούσκας του Bitcoin; Δραματικές αυξήσεις της τιμής σε μικρή χρονική περίοδο, τις οποίες διαδέχονται ακόμα πιο απότομες πτώσεις. Δεν σημαίνει ότι όλο αυτό είναι αποτέλεσμα σώνει και καλά μιας παράνοιας. Οι χρηματοπιστωτικές φούσκες παράγονται και από μια προσωρινή υπερ-αισιοδοξία σε σχέση με πραγματικές καινοτομίες, οι οποίες μπορεί μακροπρόθεσμα να αποδώσουν πραγματικά. Παραδείγματα αυτού του μοτίβου περιλαμβάνουν τη μανία με τους Βρετανικούς Σιδηροδρόμους τη δεκαετία του 1840 και τη φούσκα του Dot-com το 1999.

 

Ιδού μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες διακυμάνσεις του γνωστού κρυπτονομίσματος:

 

Φεβρουάριος 2011

Μέγιστη τιμή: 1,06 δολάρια (14 Φεβ. 2011)

Ελάχιστη τιμή: 0,67 δολάρια (5 Απρ. 2011)

 

Η άνοδος του Bitcoin που κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 ήταν αναμφισβήτητα η πρώτη φούσκα του κρυπτονομίσματος, η οποία υπήρξε εξαιρετικά σημαντική για την εξέλιξή του. Είχε ξεκινήσει ήδη από τον Ιούλιο του 2010, όταν το Bitcoin – τότε άξιζε μόνο μερικά σεντ – αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Slashdot, ένα πρόγραμμα συγκέντρωσης ειδήσεων που είναι δημοφιλές στους οπαδούς της τεχνολογίας. Αυτή η δημοσίευση προσέλκυσε σημαντικούς προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένων των Jeff Garzik και Jed McCaleb. Το αυξημένο ενδιαφέρον οδήγησε στη συνέχεια την τιμή του Bitcoin στο ένα δολάριο στις 10 Φεβρουαρίου 2011. Εκείνη η ημέρα έγινε γνωστή ως Ημέρα Ισοτιμίας Δολαρίου και πυροδότησε μια δεύτερη δημοσίευση στο Slashdot που τράβηξε την προσοχή.

 

Το κυκλικό μοτίβο είναι ξεκάθαρο: μια πραγματική τεχνολογική ώθηση τροφοδοτεί την τιμή και στη συνέχεια η τιμή παράγει μια περαιτέρω, λιγότερο βιώσιμη άνοδό της.

 

Ιούνιος 2011

Μέγιστη τιμή: 29,58 δολάρια (9 Ιουν. 2011)

Ελάχιστη τιμή: 2,14 δολάρια (18 Νοε. 2011)

 

Η πρώτη πραγματικά άγρια φούσκα του Bitcoin ξεκίνησε με ένα άρθρο την 1η Ιουνίου 2011 σχετικά με την αγορά του σκοτεινού δικτύου Silk Road στον (καταργημένο πλέον) ιστότοπο ειδήσεων Gawker. Το άρθρο περιέγραφε πώς θα μπορούσαν να αγοραστούν παράνομα ναρκωτικά σε έναν κρυφό ιστότοπο χρησιμοποιώντας το Bitcoin. (Οι πεποιθήσεις εκείνη τη στιγμή ότι το Bitcoin δεν είναι ανιχνεύσιμο αποδείχθηκαν εξαιρετικά λανθασμένες). Εξίσου σημαντικό ήταν το ότι το άρθρο δημοσιεύτηκε μετά από αρκετές αρχικές συναλλαγές του Bitcoin, γεγονός που έκανε ευκολότερη την αγορά του. Ο συνδυασμός προσοχής και πρόσβασης έστειλε το Bitcoin από τα 10 δολάρια σε σχεδόν 30 δολάρια σε μία εβδομάδα. Στη συνέχεια, ακολούθησε καθοδική πορεία για μήνες.

 

Νοέμβριος 2013

Μέγιστη τιμή: 1.127,45 δολάρια (29 Νοε. 2013)

Ελάχιστη τιμή: 172,15 δολάρια (13 Ιαν. 2015)

 

Λιγότερο από τρία χρόνια μετά το σπάσιμο του φράγματος της ισοτιμίας του δολαρίου, το Bitcoin έφτασε σε ένα άλλο κρίσιμο όριο, ξεπερνώντας τα 1.000 δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου του 2013. Αυτό δεν διατηρήθηκε και η τιμή του έπεσε σχεδόν κατά 50% στα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτή η άνοδος είναι αξιοσημείωτη για τη σχετική της αντοχή: Η τιμή του Bitcoin υποχωρούσε σχετικά ομαλά για λίγο περισσότερο από έναν χρόνο σε ένα νέο κατώτατο σημείο και στη συνέχεια διατήρησε αυτή την τιμή για ακόμα έναν χρόνο. Η τιμή δεν ξεπέρασε ξανά τα 1.000 δολάρια για περισσότερα από τρία χρόνια μετά την πρώτη φορά.

 

Δεκέμβριος 2017

Μέγιστη τιμή: 19.665 (15 Δεκ. 2017)

Ελάχιστη τιμή: 3.164 (15 Δεκ. 2018)

 

Πρόκειται για την πιο …τρελή φούσκα του Bitcoin μέχρι σήμερα, αλλά δεν ήταν για την ακρίβεια μια φούσκα του Bitcoin. Η ραγδαία άνοδος του 2017 τροφοδοτήθηκε από ένα νέο κύμα «εναλλακτικών» κρυπτονομισμάτων που άφηναν πολλές υποσχέσεις. Η δυνατότητα Αρχικής Προσφοράς Νομισμάτων επέτρεψε στους ιδρυτές να πουλήσουν το προϊόν τους απευθείας στο κοινό. Αυτό το γεγονός δημιούργησε μια κερδοσκοπική μανία – ή για την ακρίβεια χιλιάδες κερδοσκοπικές μανίες που τροφοδοτούσε η μία την άλλη. Όλο αυτό κάποια στιγμή κατέρρευσε. Μια βδομάδα μετά την κορύφωση της τιμής του, το Bitcoin έπεσε κατά 25%. Άλλα κρυπτονομίσματα έχασαν ακόμα μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους. Στην πορεία, πολλά από τα κρυπτονομίσματα αποδείχθηκαν απλώς απάτες.

 

Είναι διαφορετικά αυτή τη φορά;

 

Έμπειροι παρατηρητές ισχυρίζονται ότι η τωρινή εκτόξευση του Bitcoin διαφέρει από τις προηγούμενες (βεβαίως, αυτό το έχουμε ξανακούσει και στο παρελθόν). Συγκεκριμένα, λένε ότι η απουσία Αρχικών Προσφορών Νομισμάτων περιορίζει τις ακρότητες των απατεώνων και ότι η παρουσία εισηγμένων εταιρειών στην αγορά κρυπτονομισμάτων φέρνει έναν νέο αέρα κανονικότητας.

 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Bitcoin παραμένει ένα κερδοσκοπικό και γεμάτο ρίσκο περιουσιακό στοιχείο. Αν πάρουμε ως οδηγό την ιστορία, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αρκετά βήματα πίσω στην πορεία του κρυπτονομίσματος στο μέλλον.

 

Fortune

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....