Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

16/05/18

Γαλλικές εισηγμένες: Πρωταθλήτριες στη διανομή μερισμάτων

 

Σύμφωνα με δύο μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η Oxfam και η Basic, οι οποίες ανέλυσαν τα στοιχεία από το 2009, ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι ο μήνας των μετόχων καθώς τότε οι εισηγμένες εταιρείες διανέμουν μερίσματα. Σύμφωνα με την ανάλυση των δύο μη – κερδοσκοπικών οργανισμών, οι πιο κερδισμένοι επενδυτές είναι όσοι έχουν μετοχές των γαλλικών blue chips. Των 40 εταιρειών, δηλαδή, με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση που μετέχουν στον δείκτη CAC-40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού.

 

 

Οι εταιρείες του CAC-40 είναι οι πιο... γενναιόδωρες σε ό,τι αφορά τη διανομή μερισμάτων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Oxfam και Basic, από το 2009 έως την περυσινή χρονιά οι μεγάλες αυτές γαλλικές επιχειρήσεις έχουν διανείμει στους μετόχους τους συνολικά μερίσματα άνω των 407δις ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της ανάλυσης των 2 ΜΚO: «Την περίοδο αυτή από τα 100 ευρώ που ενθυλάκωσαν ως κέρδη οι εταιρείες του CAC-40, έχουν διανείμει κατά μέσον όρο τα 67,4 ευρώ ως μερίσματα στους μετόχους τους. Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο από εκείνο που διανέμουν οι μικρότερες σε κεφαλαιοποίηση γαλλικές επιχειρήσεις, που δεν μετέχουν στον συγκεκριμένο δείκτη της αγοράς του Παρισιού. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η Γαλλία είναι πρωταθλήτρια κόσμου στη διανομή μερισμάτων».

 

Όπως σχολιάζεται δεν ήταν πάντα έτσι. Τη δεύτερη δεκαετία του αιώνα μπορεί να διανέμουν στους μετόχους πάνω από το 67% των κερδών τους, τη δεκαετία του 2000 ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 30%, σημειώνουν οι ερευνητές. Η πετρελαϊκή Total και η φαρμακευτική Sanofi διένειμαν την περίοδο 2009-2016 αντιστοίχως 43,5 και 37,9 δισ. ευρώ στους μετόχους τους και αναδείχθηκαν ως οι πλέον γενναιόδωρες.

 

Στην 3η θέση βρίσκεται η ενεργειακή Engie με συνολικά μερίσματα ύψους 27,6δις ευρώ. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Oxfam και Basic: «Οι εταιρείες του CAC-40 ξεχωρίζουν στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή χάρη στη μεγάλη γενναιοδωρία τους. Με περίπου 51 δισ. ευρώ που διένειμαν το 2017 οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι μακράν οι πλέον ανταποδοτικές προς τους μετόχους τους συγκριτικά με τις άλλες της ηπειρωτικής Ευρώπης».

 

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές των δύο ΜΚΟ, στις Ηνωμένες Πολιτείες τα μερίσματα που διανέμονται είναι αθροιστικά σαφώς υψηλότερα από αυτά στη Γαλλία. Αυτό όμως συμβαίνει επειδή ο αριθμός των εισηγμένων επιχειρήσεων και επίσης τα μεγέθη τους (τζίρος και κέρδη) είναι μακράν μεγαλύτερα. «Αν υπολογίσει κανείς το συνολικό ποσό των διανεμηθέντων μερισμάτων και το ποσό των συνολικών κερδών, η Γαλλία αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια. Από το 2005 έως το 2015 οι μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις του CAC-40 έχουν μοιράσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στους μετόχους υπό μορφή μερισμάτων».

 

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση πως η γενναιοδωρία των γαλλικών επιχειρήσεων αποβαίνει ενδεχομένως εις βάρος των επενδύσεών τους. Αυτό δεν είναι ακριβές, σημειώνουν οι ερευνητές των δύο ΜΚΟ. «Το μέρισμα δεν είναι εχθρός των επενδύσεων. Το 53% των μετρητών που εισπράττονται σε κάθε ετήσια χρήση επανεπενδύονται στις επιχειρήσεις της Γαλλίας προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους και να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους» σημειώνουν.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....