Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

15/04/19

Γιατί οι επενδυτές θέλουν το ελληνικό χρέος …. Εντυπωσιακές αποδόσεις από το 2015….

 

Το πώς τα ελληνικά ομόλογα σκαρφάλωσαν στην κορυφή των προτιμήσεων των επενδυτών, ενώ έως και πριν από λίγα χρόνια ήταν αμφίβολο το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και η παραμονή της στην Ευρωζώνη, προσπαθεί να εξηγήσει σε εκτενές άρθρο του το Bloomberg. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δηλώσεις του αρχηγού της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, και του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.  

 

 

To Βloomberg θυμίζει ότι από το 2015 τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν στους επενδυτές συνολική απόδοση (τόκοι συν ανατίμηση) 231%. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα ομόλογα της Πορτογαλίας με απόδοση μόλις 23%, ενώ τα γερμανικά και τα γαλλικά προσφέρουν απόδοση 7% και 9% αντίστοιχα. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια η παγκόσμια αγορά χρέους έχει παράξει συνολική απόδοση 9,6%, οι αναδυόμενες αγορές χρέους 18% και τα ομόλογα υψηλού ρίσκου 22%, σύμφωνα με στοιχεία του BBG. Η μεγάλη πτώση στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων ήρθε φέτος. 

 

«Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μία πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, η οποία ευνοεί τις επενδύσεις και την πολιτική σταθερότητα μετά τις εθνικές εκλογές» σχολιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όπως αναφέρει το Bloomberg διετέλεσε υπουργός από το 2013 έως το 2015, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και προηγείται στις δημοσκοπήσεις για να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. 

 

Παρά τις προσδοκίες για πολιτική αλλαγή και ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία, αλλά και την δυναμική (σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη) ανάκαμψη της Ελλάδας, όπως σημειώνει το δίκτυο οικονομικών ειδήσεων, υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι, που δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές. Οι τρεις τράπεζες μεταξύ των 569 της Ευρωζώνης με το υψηλότερο ποσοστό κόκκινων δανείων είναι όλες ελληνικές. 

 

«Οι αγορές αναμένουν μεγάλη πτώση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορίζοντα τριετίας ως αποτέλεσμα ενός πολύ καλύτερου νομικού περιβάλλοντος, των προσπαθειών, που γίνονται από τις τράπεζες και της εφαρμογής συστημικών λύσεων» εξηγεί ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ προσθέτει πως η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας βοηθούν επίσης σε αυτή την κατεύθυνση. Σημειώνει δε ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και να δει τους ρυθμούς ανάπτυξης να διπλασιάζονται. 

 

Ένα μέτρο της βελτίωσης των συνθηκών είναι ήδη ορατό, επισημαίνει το Bloomberg. H μεταβλητότητα των ελληνικών μετοχών έχει περιοριστεί αισθητά. «Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις της Ελλάδας εδώ και μία δεκαετία» καταλήγει. 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....