Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:52 - 10/10/18

ΔΝΤ: Θετική αναθεώρηση και στα πλεονάσματα …. Βλέπει επίτευξη των στόχων μέχρι το 2023..

 

Η Ελλάδα θα πετυχαίνει ανελλιπώς τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον σε βάθος πενταετίας, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην νεότερη εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

 

 

Πρόκειται για αναθεώρηση προς το καλύτερο σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, όταν το ΔΝΤ εκτιμούσε πως η Ελλάδα θα έχανε κατά 0,6 μονάδες τον φετινό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και συνάμα θα έπεφτε σαφώς κάτω από το επιθυμητό 2,2% το 2023.

Τα πλεονάσματα φαίνεται πως θα επιτυγχάνονται εν πολλοίς χάρη στην συνεχή περικοπή των δημόσιων δαπανών, που προβλέπεται πως θα μειωθούν κατά 2,7 μονάδες του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η μείωση των εξόδων θα είναι απαραίτητη ώστε να αντισταθμίσει την επίσης διακρής πτώση των κρατικών εσόδων, που υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσουν κατά 3,7 μονάδες το ίδιο διάστημα.

Ο οργανισμός δεν διευκρινίζει εάν οι υπολογισμοί του προσμετρούν την περικοπή συντάξεων που κανονικά είναι προγραμματισμένο να εφαρμοστεί από τον προσεχή Ιανουάριο, όμως έχει καταστήσει σαφές πως τάσσεται υπέρ του μέτρου, που έχει νομοθετηθεί από πέρυσι.

Το ΔΝΤ έχει προ πολλού επισημάνει πως δεν έχει αμφιβολίες ότι η Αθήνα μπορεί να πετυχαίνει υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους εάν χρειαστεί, υπογραμμίζοντας πως το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η χώρα μας πετυχαίνει πλεονάσματα μέσω υπερφορολόγησης μικρής φορολογικής βάσης και «τυφλής» περικοπής δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει αλλαγή του μείγματος πολιτικής και σε αυτό εντάσσεται και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Ταχύτερη πτώση του χρέους αλλά…


Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο και τις εκτιμήσεις του για την πορεία του χρέους σε βάθος πενταετίας, εκτιμώντας ότι η μείωσή του θα γίνει με ταχύτερους ρυθμούς.

Με δεδομένη την συμφωνία του Eurogroup ο οργανισμός εκτιμά πλέον πως έως το 2023 το χρέος θα περιοριστεί κατά 37 μονάδες του ΑΕΠ, πέφτοντας στο 151,1%.

Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το προγενέστερο πόρισμα του Ταμείου ότι οι κίνδυνοι βιωσιμότητας θα εμφανιστούν στα μέσα της δεκαετίας του 2030, αφού λήξει η περίοδος χάριτος που έχει δώσει το Eurogroup για τα δάνεια του δεύτερου Μνημονίου.
 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....