Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 04/03/19

Δέκα πράγματα που δεν συνειδητοποιούμε ότι εφευρέθηκαν το ‘90

 

Τη δεκαετία του 1990 πράγματα που θα γίνονταν ιδιαίτερα δημοφιλή τη νέα χιλιετία άρχισαν σιγά σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές στα σπίτια τους.

 

 

Το κοινό εκτέθηκε σε κομψά νέα ψηφιακά προϊόντα που προοιώνισαν πολλά από τα gadget που χρησιμοποιούμε σήμερα. Το 1996, ο κόσμος αποχαιρέτησε το VHS και υιοθέτησαν μια νέα τεχνολογία παρακολούθησης βίντεο- το DVD. Με την εμφάνιση της Google το 1998, οι άνθρωποι μπόρεσε να αναζητήσει σχεδόν τα πάντα διαδικτυακά. Και κάποιος δε χρειαζόταν πλέον να πάρει κάποιον τηλέφωνο, καθώς μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα στο κινητό.

 

Από το πρώτο κινητό της Nokia στο Google.com, πολλά συνέβησαν το ’90. Αυτές είναι οι δέκα εφευρέσεις που ίσως δεν συνειδητοποιείτε ότι έγιναν μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

 

1. ADOBE PHOTOSHOP (1990)

Καθώς ενδιαφέρονταν τόσο για την τεχνολογία όσο και για την τέχνη, τα αδέλφια Thomas και John Knoll παρατήρησαν την απουσία λειτουργιών επεξεργασίας φωτογραφιών στους υπολογιστές και αποφάσισαν να προγραμματίσουν μερικές δικές τους. Μετά από χρόνια επεξεργασίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι αδελφοί Knoll αναζήτησαν επενδυτές και τελικά τράβηξαν την προσοχή της Adobe. Με την επένδυση της Adobe και τη βοήθεια από το προσωπικό της, το Photoshop 1.0 μπήκε στην αγορά τον Φεβρουάριο του 1990.

 

2. LINUX (1991)

Το 1991, ο Linus Torvalds ήταν στον δεύτερο χρόνο των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι όταν ξεκίνησε να αναπτύσσει το λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα, Linux. Αρχικά στόχευε να δημιουργήσει ένα νέο λειτουργικό σύστημα για τον υπολογιστή Intel του, αλλά ο Torvalds κατέληξε στη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες για εταιρείες διαδικτύου όπως η Google, η Amazon, το Facebook και το Twitter.

 

3. ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ (1992)

Το 1992, ο Neil Papworth, ένας πρώην προγραμματιστής της Sema Group Telecoms, έστειλε με επιτυχία το πρώτο μήνυμα κινητού τηλεφώνου στον Richard Jarvis, έναν διευθυντή στη Vodafone. Εκείνη την εποχή, τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν πληκτρολόγια, και έτσι ο  Papworth πληκτρολόγησε το μήνυμά του, «Καλά Χριστούγεννα», σε έναν υπολογιστή. Το 1011 της Nokia ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο που υποστήριζε την τεχνολογία αποστολής μηνυμάτων.

 

 

4. NOKIA 1011 (1994)

Αν και τα κινητά τηλέφωνα πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά στη δεκαετία του 1980, ήταν το 1994 όταν η Nokia κυκλοφόρησε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο, το Nokia 1011. Η συσκευή άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο τα κινητά τηλέφωνα γίνονταν αντιληπτά, καθώς ήταν το πρώτο κινητό GSM μαζικής παραγωγής. Πριν το Nokia 1011, τα κινητά τηλέφωνα ήταν μεγαλύτερα, κάτι που δυσκόλευε τη μετακίνησή τους.

 

5. SONY PLAYSTATION (1994)

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1994, η Sony κυκλοφόρησε το πρώτο της PlayStation στην Ιαπωνία. Το Playstation, πωλείτο έναντι 387 δολαρίων και γνώρισε σύντομα ραγδαία αύξηση στη δημοτικότητά του. Θεωρείτο μάλιστα το πιο σημαντικό προϊόν της Sony από την εποχή του Walkman. Κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 1995.

 

 

6. NINTENDO 64 (1996)

Στις 23 Ιουνίου του 1996, το Nintendo 64 κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία, και έγινε η πρώτη κονσόλα για το σπίτι που διέθετε ένα αναλογικό stick ως το κυρίαρχο μέσο ελέγχου. Μέχρι τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, το Ν64 έφτασε στις ΗΠΑ. Η κονσόλα αποτελούσε μια σημαντική καινοτομία στον κλάδο των παιχνιδιών, καθώς επέτρεπε στους χρήστες να στοχεύουν με ακρίβεια και έλεγχο όπως ποτέ πριν στο παρελθόν.

 

7. TICKLE ME ELMO (1996)

Αφού του ήρθε η ιδέα να δημιουργήσει ένα παιχνίδι που θα γελούσε όταν κάποιος το γαργαλούσε, ο εφευρέτης Ron Dubren συνεργάστηκε με τον μηχανικό Greg Hyman για τη δημιουργία μιας μαϊμούς με την τεχνολογία του «γέλιου». Αν και αυτό το παιχνίδι δεν γνώρισε ποτέ επιτυχία, η ιδέα του Dubren εξελίχθηκε. Το 1996, η εταιρεία παιχνιδιών Tyco ζήτησε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του Dubren για να κατασκευάσει μια κούκλα Elmo από το Sesame Street που θα γελούσε. Το «Tickle Me Elmo» έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια για παιδιά και χαρακτηρίστηκε ως το πιο επιθυμητό παιχνίδι της εορταστικής περιόδου του 1996.

 

8. DVD (1996)

Αντικαθιστώντας το VHS, το DVD (συντομογραφία για το «digital video disk») αναπτύχθηκε το 1995 και μπήκε στην αγορά το 1996. Μαζί με το DVD ήρθε και η πρώτη συσκευή αναπαραγωγής DVD, το Toshiba SD-3000. Καμία συγκεκριμένη εταιρεία ή άνθρωπος δεν μπορεί να πιστωθεί την ανακάλυψη του DVD- παραλλαγές του είχαν δημιουργηθεί από πολλές διαφορετικές τεχνολογικές εταιρείας και όλες μαζί συμφώνησαν σε μια συγκεκριμένη στρατηγική, να αποφύγουν την επανάληψη του ανταγωνισμού μεταξύ VHS και Betamax.

 

9. TAMAGOTCHI (1996)

Το Tamagotchi, το πρώτο εικονικό κατοικίδιο, είναι χαρακτηριστικό της παιδικής ηλικίας πολλών παιδιών ανά τον κόσμο στην δεκαετία του 1990. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1996 από την Bandai, και πουλήθηκαν πάνω από 40 εκατ. μονάδες παγκοσμίως. Κατά κάποιο τρόπο η φορητή συσκευή μάθαινε στα παιδιά να είναι υπεύθυνα, καθώς έπρεπε να φροντίζουν καθημερινά το ζωάκι τους, από το να παίζουν μαζί του μέχρι να το καθαρίζουν.

 

 

10. GOOGLE (1998)

Οι συνιδρυτές της Google, οι Larry Page και Sergey Brin γνωρίστηκαν το 1995 στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Μέχρι το 1996, οι δυο τους έγραφαν ένα πρόγραμμα για μια μηχανή αναζήτησης με την ονομασία Backrub. Και μετά από την επιτυχία της Backrub, οι δυο τους καταχώρησαν το 1997 το όνομα της ιστοσελίδας Google.com. Στη συνέχεια, ανέπτυξαν αυτό που θα γινόταν στη συνέχεια η παγκόσμια μηχανή αναζήτησης στο γκαράζ της φίλης τους Susan Wojcicki, και η Google έγινε και επίσημα εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 1998.

 

Fortune

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....