| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Δανία-Κορωνοϊός: Πληρώνουν τα 3/4 των μισθών ιδιωτικών υπαλλήλων που σταμάτησαν την εργασία

 

Τρίτη, 17/03/2020

 

   Share

 

Στη Δανία το κράτος καλύπτει πλέον τα 3/4 του μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων και εργαζομένων, όταν στην Ελλάδα ακόμα το μόνο που μετράμε απτά είναι πολλές απολύσεις, άδειες άνευ αποδοχών, τροποποιήσεις συμβάσεων με μειώσεις μισθών, καιχιλιάδες εργαζόμενους στα σπίτια τους σε απόλυτη εργασιακή ανασφάλεια και εκτιμήσεις από το υπουργείο Εργασίας ότι οι άνεργοι θα αυξηθούν…

 

 

Στη Δανία λοιπόν, η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν για μεγάλη οικονομική βοήθεια για την διάσωση θέσεων εργασίας. Οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και στην Δανία με την απόλυση κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους λόγω της κρίσης του νομίσματος την χώρας, από την πανδημία του Κορονοϊού κι έτσι τα κρατικά Ταμεία θα καλύψουν το 75% του μισθού του και το 25% θα καλυφθεί από τους εργοδότες.

 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανακοινωθείσας τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, η οποία έχει πλέον τεθεί σε ισχύ. Το καθεστώς εφαρμόζεται αναδρομικά από τις 9 Μαρτίου έως τις 9 Ιουνίου. Ισχύει για εταιρείες που αντιμετωπίζουν την κρίση κι αποτελούν περίπου το 30% τοις εκατό των εργαζομένων κι αυτές με περισσότερους από 50 υπαλλήλους.

 

Αντίστροφα, οι εταιρείες αναλαμβάνουν να μην απολύουν εργαζόμενους για οικονομικούς λόγους, όσο θα λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος. Με τη συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, έχει τεθεί ένα ανώτατο όριο 23.000 DKK (Κορώνα Δανίας), το οποίο είναι το μέγιστο που πληρώνει το κράτος σε μισθωτούς εργαζόμενους.

 

Για τους ωρομίσθιους εργαζόμενους, το κράτος πληρώνει μέχρι 26.000 DKK – εδώ η αποζημίωση μισθού ανέρχεται στο 90%. Από την πλευρά των εργαζομένων, κάθε ένας πρέπει να λάβει πέντε ημέρες διακοπών – είτε ρεπό, μετά ή άνευ αποδοχών – προκειμένου να λάβει αποζημίωση μισθού.

 

Υπάρχουν ήδη απολύσεις στη δανική αγορά εργασίας ως αποτέλεσμα της κρίσης της κορονοϊού – και περισσότεροι αναμένεται να είναι στο δρόμο τις επόμενες εβδομάδες αν δεν αναλάμβαναν άμεσα μέτρα. Το σχέδιο, αναμένεται να κοστίσει στο κράτος 2,6 δισεκατομμύρια, θα βοηθήσει να περιοριστούν οι απολύσεις, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....