| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Διαπραγμάτευση για τράπεζες - ΤΧΣ

 

Τρίτη, 21/07/2020

 

   Share

 

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τη στελέχωση των τραπεζών σχεδιάζει η κυβέρνηση, οι οποίες ωστόσο για να υλοποιηθούν, θα πρέπει να καμφθούν οι αντιστάσεις των θεσμών.

 

 

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η έκθεση που θα πρέπει να συντάξει το Ταμείο σε ό,τι αφορά τη σταδιακή αποεπένδυση από τα πιστωτικά ιδρύματα, πρόβλεψη που είχε διατυπωθεί από τους θεσμούς ήδη στις αξιολογήσεις του 2018.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Ειρήνη Σακελλάρη στη Ναυτεμπορική, βάσει του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου το ΤΧΣ οφείλει να αποεπενδύσει από τις τράπεζες στο τέλος του 2022. Το πώς θα γίνει αυτό και τι στάδια θα απαιτηθούν είναι κάτι που το ΤΧΣ οφείλει να μελετήσει και να διατυπώσει, σημειώνουν οι αρμόδιες πηγές.

 

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει και θα ζητήσει αυτοαξιολόγηση των ενεργειών του Ταμείου, αλλά και του πώς θα μπορούσε να συμβάλει από την πλευρά του στην αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κρίσης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στο τραπεζικό σύστημα.

 

Ευρύτερες επιλογές για τις διοικήσεις

 

Παράλληλα η κυβέρνηση επιδιώκει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη στελέχωση των τραπεζών, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει τις ισχυρές αντιστάσεις των θεσμών. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τα μέλη του Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 10ετή εμπειρία σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις τραπεζών, ενώ υπάρχουν μια σειρά περιορισμοί (να μην έχουν προηγούμενη πολιτική παρουσία, να μην είναι επιχειρηματίες, να μην έχουν διατελέσει κυβερνητικά στελέχη ΔΕΚΟ, να μην είναι συνδικαλιστές και εκπρόσωποι των εργαζόμενων κ.ά.), με αποτέλεσμα η τελική επιλογή να «φωτογραφίζει» σχεδόν αποκλειστικά στελέχη από το εξωτερικό.

 

Η προσπάθεια να αλλάξει το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο ξεκίνησε από το 2018, αλλά οι θεσμοί αντέτειναν ότι ο νόμος αυτός διασφάλιζε αποσύνδεση των διοικήσεων των τραπεζών από την πολιτική ελίτ. Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πιθανόν ως προτεραιότητα άλλα θέματα στις αξιολογήσεις της χώρας, δεν επέμεινε σχετικά.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....