| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Διευκρινίσεις για το πλωτό φράχτη περιμένει η Κομισιόν από την κυβέρνηση

 

Πέμπτη, 30/01/2020

 

   Share

 

Διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές για τον σχεδιασμό τον πλωτό φράχτη που θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.

 

 

«Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τί σχεδιάζουν και ποιοι είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο για το «πλωτό φράγμα» που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

 

«Η Επιτροπή θα διαδραματήσει πλήρως το ρόλο της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για το θέμα, καθώς δεν έχουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου».

 

Συνεχίζοντας, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι τα φυσικά φράγματα δεν αντιβαίνουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όμως «αυτό που είναι σαφές είναι ότι τέτοιου είδους φυσικά τείχη δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών, αλλά η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να γίνεται σεβαστή, καθώς και οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

 

Πλωτό φράχτη περίπου 3 χιλιομέτρων θα αγοράσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσφυγικών ροών. Χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να κατατεθούν οι προσφορές, με την ειδική επιτροπή του υπουργείου Αμυνας να αποφασίζει τη βέλτιστη, με βάση την οικονομικότερη, αλλά και ποιοτικότερη προσφορά.

 

Συνολικά έχουν υπολογιστεί για την αγορά του πλωτού φράχτη, το οποίο θα έχει και αντιρρυπαντική λειτουργία, 500.000 ευρώ. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανάρτησε στη «Διαύγεια» την προκήρυξη του διαγωνισμού για άμεση αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων για την τοποθέτηση πλωτού προστατευτικού συστήματος, μήκους 2.700 μέτρων, για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων, στο πλαίσιο συνδροµής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, στις 24 Ιανουαρίου.

 

«Η προµήθεια πλωτού προστατευτικού συστήµατος (ΠΠΣ) θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, µε σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόµενης µεταναστευτικής/ προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξηµένων προσφυγικών ροών», αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, ενώ το πλωτό προστατευτικό σύστημα µε δίχτυ θα πρέπει να παρέχει προστασία για την αντιµετώπιση επειγουσών και επιτακτικών αναγκών σε περιστατικά ρύπανσης συγκεκριµένης περιοχής θαλάσσιου χώρου και εν γένει για την προστασία υδάτινων περιοχών (θάλασσα, λίµνες, ποτάµια), εγκαταστάσεων, χώρων, ακτών και ανθρώπων από επιπλέοντα απορρίµµατα, πετρελαιοκηλίδες, φύκια, επικίνδυνες µέδουσες, επιπλέουσες χηµικές ουσίες κ.ά.

 

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους γίνεται λόγος ότι «το σύστηµα (δίχτυ / φράγµα) πρέπει να έχει συνολικό ύψος τουλάχιστον ένα µέτρο και δέκα εκατοστά (1,10µ.) µε ύψος εξάλων (πάνω από την επιφάνεια του νερού) τουλάχιστον πενήντα εκατοστά (0,50 µ.) και βύθισµα τουλάχιστον εξήντα εκατοστά (0,60 µ.) Επιθυμητό το µεγαλύτερο δυνατό µήκος (έξαλλα – βύθισµα). Να µην υπερβαίνει τα επτά κιλά ανά τρέχων µέτρο (7 κιλά / µέτρο)».

 

Θα έχει χρώμα πορτοκαλί-κίτρινο για να ξεχωρίζει στο νερό ενώ η ανάδοχος εταιρία που θα επιλεγεί υποχρεούται να αναλάβει την τεχνική υποστήριξη συντήρησης-επισκευών τεσσάρων ετών και έχει υποχρεώσεις για «τυχόν απαιτήσεις προμήθειας και εγκατάστασης συγκεκριμένων συστημάτων επί των σκαφών της Στρατιωτικής Υπηρεσίας (Σ.Υ.) για τη χρήση (τοποθέτηση και απεγκατάσταση) των εν λόγω ΠΠΣ, καθώς επίσης αντίστοιχη εκπαίδευση συγκεκριμένου αριθμού εκπροσώπων της αναθέτουσας αρχής (Α.Α.).

 

Το επιβεβαιώνει ο Στέλιος Πέτσας 

 

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαιώνει πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει να χρησιμοποιήσει πλωτό φράχτη για να εμποδίσει τους μετανάστες και πρόσφυγες να προσεγγίζουν στα ελληνικά νησιά από τις κοντινές ακτές της Τουρκίας.

 

«Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα σε ορισμένα περάσματα-σημεία. Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Όπως είπε ο κ. Πέτσας η κυβέρνηση προχωρά τα θέματα επιτάχυνσης του ασύλου και τις επιστροφές. Κάθε Παρασκευή θα έχουμε επιστροφές είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι οι 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020. Αναφερόμενος στις δομές τόνισε ότι θα δημιουργηθούν κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοικτές. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι εμείς φυλάμε τα σύνορά μας», τόνισε ο κ. Πέτσας.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....