| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Δ.Κοζάνης: Αντιδράσεις για τα 440 στρέμματα φωτοβολταϊκών

 

Τρίτη, 05/05/2020

 

   Share

 

Ο Χαράλαμπος Τοπαλίδης, πρόεδρος του Γεωργοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κοζάνης διαμαρτύρεται έντονα για το θέμα της κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων σε βοσκήσιμες εκτάσεις στα Σιδερά Κοζάνης. Την ίδια ώρα όμως το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης γνωμοδοτεί θετικά για την παραχώρηση γης για εννιά νέα φωτοβολταϊκά πάρκα, εκ των οποίων τρία είναι πάλι στα Σιδερά!

 

 

Συγκεκριμένα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς γνωμοδότησε θετικά περί καθορισμού χρήσης γης, κοινόχρηστων εκτάσεων , 63 στρεμμάτων στην Κοινότητα Λυγερής του Δήμου Κοζάνης, 55 και 11 στρεμμάτων στην Κοινότητα Βατερού, 11, 10, 8 και 11, 4 στρεμμάτων στην Κοινότητα Σιδερών, 93 στρεμμάτων στην Κοινότητα Πετρανών, 93 στρεμμάτων επίσης στην Κοινότητα Ν. Νικόπολης, 89 στρεμμάτων στην Κοινότητα Καλαμιάς, για την κατασκευή εννιά νέων φωτοβολταϊκών πάρκων. Δηλαδή παραχωρεί άλλα 440 στρεμμάτων γης για μια πράσινη ανάπτυξη χωρίς σχέδιο, με την προϋπόθεση ότι από την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στις συγκεκριμένες εκτάσεις, δεν θίγονται υφιστάμενες χρήσεις (π.χ. κτηνοτροφία)….

 

Είναι παράνομο να γίνουν τα φωτοβολταϊκά γιατί η περιοχή έχει βοσκοτόπους, δεν θα υπάρχει πρόσβαση στα νερά τονίζει ο κ. Τοπαλίδης με την δασική υπηρεσία να γνωμοδοτεί θετικά αν και θα κοπούν πολλά δέντρα. Ο ίδιος καλεί τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να προστατεύσει τους κτηνοτρόφους από τα αρπαχτικά, όπως και τον Υπουργό Περιβάλλοντος να προστατεύσει το φυσικό κάλλος της περιοχής. Έχει κατατεθεί μήνυση στην Εισαγγελία Κοζάνης να γίνει ανάκληση της άδειας και αναστολή των εργασιών ωσότου γίνουν τα δικαστήρια. «Είναι παράνομη η μίσθωση του βοσκοτόπου από τον πρώην πρόεδρο των Σιδερών και το Δ.Σ του δήμου Κοζάνης» σημειώνει εκ νέου όταν και το νυν Δ.Σ. προχωρεί σε ανάλογες παραχωρήσεις. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε πιθανή προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι παρατάξεις του Κυριάκου Μιχαηλίδη, Φώτη Κεχαγιά και Νόντα Στολτίδη ψήφισαν κατά και συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι Μιχαηλίδης Κ., Κοεμτζόπουλος Δ., Μαγγιρίδης Μ., Αθανασιάδης Π., Μυροφορίδης Ι., Αμανατίδου Π., Ραφαηλίδης Α., Ευκολίδης Γ., Καλαμπούκας Π., Στολτίδης Ν., και Δημαράκη Θ, Κεχαγιάς Φ., Τεκέογλου Σ., Κύργιας Κ.. Η παράταξη Ιωαννίδη, η οποία είχε γνωμοδοτήσει θετικά και για τα προηγούμενα πάρκα στα Σιδερά εν αγνοία των κτηνοτρόφων της περιοχής ψήφισε λευκό και συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωαννίδης Ε., Βαλαής Γ., Γρηγοριάδης Ι., Δεσποτίδης Κ., Πουτακίδης Α., Κουτσοσίμος Ε., Κουζιάκης Χ.

 

Οι κ. Χάρις Κουζιάκης και Κώστας Δεσποτίδης αν και δεν είναι αντίθετοι με τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, είτε είναι Φ/Β είτε ΑΣΠΗΕ (Αιολικά), ζητούν την πλήρη εικόνα των αιτημάτων εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην περιοχή, αντί της έγκρισης κάθε φορά και μιας μεμονωμένης εγκατάστασης. Σίγουρα δεν υπάρχει ένας γενικός σχεδιασμός και αυτό δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό για τη Δυτική Μακεδονία, η οποία από τη μια πασχίζει να κρατήσει ζωντανούς γεωργούς και κτηνοτρόφους και από την άλλη παραχωρεί τις εκτάσεις για τα «πράσινα» έργα.

 

Ιωάννα Παπαδημητρίου

πηγή: prlogos.gr

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....