| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

ECB: Αυξημένα προβλήματα ρευστότητας των ελληνικών ΜμΕ λόγω Covid-19

 

Παρασκευή, 08/05/2020

 

   Share

 

Ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και μείωση του τζίρου διαπιστώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης εν μέσω της παράλυσης και των προσωρινών «λουκέτων» που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19. Ιδιαίτερα  ευάλωτες οι ΜμΕ της Ελλάδας, που εμφανίζουν αυξημένες ανάγκες δανειοδότησης, καθώς η ύφεση και τα κατεβασμένα «ρολά» στερεύουν τη διαθέσιμη ρευστότητα.

 

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, η πανδημία έχει συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης για τραπεζικά δάνεια από τις μικρομεσαίες της Ευρωζώνης. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν τις σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα, με σημαντική αύξηση των αναγκών για δάνεια σε Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία(14%), καθώς και σε Ιταλία(12%). Η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό(23%). Την ίδια στιγμή, οι ΜμΕ της Ευρωζώνης αναφέρουν αυξημένη ανάγκη για πιστωτικές γραμές(13% από 4% στην προηγούμενη έρευνα της ΕΚΤ). Αυτές οι ανάγκες είναι υψηλότερες μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων(25%), ενώ ακολουθεί η Ισπανία(20%).

 

Oι ΜμΕ αναφέρουν και μείωση έως και 15% της κερδοφορίας τους, καθώς και περιορισμένες προσδοκίες για πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση.

 

Σύμφωνα με την έρευνα  της ΕΚΤ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης αναφέρουν, για πρώτη φορά από το 2014, υποχώρηση του κύκλου εργασιών, ένατι αύξησης 20% του προηγούμενου εξαμήνου. Παράλληλα βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλη επιδείνωση της κερδοφορίας τους ως συνέπεια των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η έρευνα της ΕΚΤ καλύπτει την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019

έως τον Μάρτιο του 2020.

 

Οι ΜμΕ της Ευρωζώνης αναφέρουν παράλληλα έλλειψη διαθεσιμότητας εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και δυσκολίες στην εξεύρεση πελατών σε ποσοσοτί 21%.

 

Όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, το ποσοστό των ΜμΕ που ανέφεραν βελτίωση στη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων παρέμεινε μεν θετικό, παραμένει όμως σε πολύ χαμηλά επίπεδα(5%) και έχει υποχωρήσει σε σύγκριση με το 10% της προηγούμενης έρευνας. Για πρώτη φορά από το 2014, οι ΜμΕ θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την πρόσβαση σε πίστωση, ενώ εμφανίζονται απαισιόδοξες για τις οικονομικές προοπτικές.

 

Αντανακλώντας το γεγονός ότι κάποιες χώρες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας, οι ΜμΕ της Ιταλίας εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επιδείνωση των προσδοκιών για τη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων(-13% από 9%), ενώ ακολουθούν οι γαλλικές και ισπανικές επιχειρήσεις. 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....