| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Εκτιμήσεις της Morgan Stanley ότι έρχονται αναβαθμίσεις ….

 

Δευτέρα, 18/11/2019

 

   Share

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουνε οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι εξελίξεις στη χώρα είναι αρκετά θετικές, με μεγάλες προοπτικές να έχουμε έναν κύκλο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, η περαιτέρω δομική βελτίωση θα παίξει σημαντικό ρόλο για την πορεία των αξιολογήσεων της Ελλάδας από τους οίκους, και θα καθορίσει επίσης τις πιθανότητες για μελλοντική ένταξη στο QE.

 

 

Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, ο ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους την έχει εκπλήξει. Αν και η ανάπτυξη στην Ελλάδα παραμένει ευμετάβλητη. Βέβαια όπως σημειώνεται, το μομέντουμ έχει επιταχυνθεί. Έτσι, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, η Morgan Stanley εκτιμά ότι αυτή η τάση θα διατηρηθεί και για αυτόν τον λόγο αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με εκτίμηση για μια ανάπτυξη φέτος της τάξης του 1,7% (από 1,3%) και το 2020-2021 στο 2,4%. Όπως σημειώνουνε οι αναλυτές της Morgan Stanley, αυτό που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα στην ελληνική οικονομία είναι το οικονομικό κλίμα, όπως τονίζει. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, με την ατζέντα της νέας κυβέρνησης η οποία επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις να φαίνεται να είναι ο κύριος καταλύτης.

 

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ενίσχυση του οικονομικού κλίματος μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη κατανάλωση και αύξηση των επενδύσεων, κάτι που δεν έχει σημειωθεί με συνέπεια στην Ελλάδα. Προβλέπει ότι η μετάβαση που έχει συμβεί στους "οδηγούς" της ανάπτυξης, από τις καθαρές εξαγωγές στην εγχώρια ζήτηση - θα συνεχιστεί, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης της Ελλάδας.

 

Αν και δεν αναμένεται χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων το 2020, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να γίνει πιο χαλαρή, επισημαίνει η Morgan Stanley. Η ανάκαμψη δημιουργεί λίγο χώρο για μείωση των φόρων, διατηρώντας παράλληλα το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ καθώς και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

 

Κάποια περιθώρια ευελιξίας θα μπορούσαν να δοθούν από τους Θεσμούς το 2021, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην περαιτέρω στήριξη της εγχώριας οικονομίας. Αλλά, για να συμβεί αυτό, απαιτείται η συνεχής δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, η οποία η M.S εκτιμά ότι θα υπάρξει. Εν τω μεταξύ, με την πλήρη άρση των capital controls και το σχέδιο Ηρακλής για τα NPEs των τραπεζών, οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν μειωθεί, με θετικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική της αξιολόγηση.

 

Όπως σημειώνει η Morgan Stanley, η Ελλάδα ακολουθεί τα βήματα άλλων χωρών που βγήκαν με επιτυχία από τα προγράμματα προσαρμογής τους. Έτσι είναι φυσικό οι αγορές να αρχίσουν να "συζητούν" τις πιθανότητες επιστροφής της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, μια μετάβαση που συνέβη και με την Πορτογαλία και την Κύπρο.

 

Το χρέος είναι υψηλότερο στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζει η M.S, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η χώρα έχει ένα πολύ μεγάλο cash buffer και ένα ευνοϊκό προφίλ χρέους. Επιπλέον, η ανάκαμψη συνεχίζεται και περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές θα μπορούσαν να παράσχουν στους οίκους αξιολόγησης περαιτέρω εμπιστοσύνη για την πορεία της Ελλάδας.

 

Κατά την άποψη της Morgan Stanley, η αξιολόγηση της Ελλάδας βρίσκεται σε θετική τάση και αν και το κατά πόσο η "επενδυτική βαθμίδα" είναι επιτεύξιμη στα επόμενα δύο χρόνια είναι αβέβαιο προς το παρόν, ωστόσο εάν συμβεί έστω και από έναν μόνο οίκο, θα ανοίξει η πόρτα του QE για την Ελλάδα.

 

Παρόλο που η ασθενής ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ένας κίνδυνος για την ελληνική οικονομία, ωστόσο η εγχώρια ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερη από ό,τι εκτιμά η Morgan Stanley. Επίσης, δεν υπάρχουν σημαντικοί πολιτικοί κίνδυνοι. Οι ελληνικές προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2020 θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιο ρίσκο, ωστόσο η M.S εκτιμά πως όπως και να έχει θα αποφευχθεί η διάλυση του κοινοβουλίου.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....