| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Ελληνικές τράπεζες: Θα βρουν αντισώματα στον ιό;

 

Παρασκευή, 07:45 - 13/03/2020

 

   Share

 

Κατάσταση «βλέποντας και κάνοντας» είναι αυτή που θα διέπει από εδώ και εμπρός τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες καλούνται να φέρουν στα μέτρα τους όσα ανακοίνωσαν ο SSM και η ΕΚΤ μόλις χθες.

 

 

Όπως γράφει στην Ναυτεμπορική η Ειρήνη Σακελλάρη, αυτό αποτέλεσε και το αντικείμενο της σύσκεψης η οποία έλαβε χώρα χθες στο υπουργείο Οικονομικών. Οι τράπεζες δεν γνωρίζουν ακόμη τις συνέπειες από τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο κορονοϊός και μολονότι πιστεύουν πως αυτά μπορεί να είναι σημαντικά και να ανατρέψουν τους υπάρχοντες προγραμματισμούς, θεωρούν πως θα πρέπει να κινηθούν με βήματα προσεκτικά σε αχαρτογράφητα νερά. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούν πως οι μεσοπρόθεσμοι σχεδιασμοί δεν πρόκειται να επηρεαστούν.

 

Η εξειδίκευση των μέτρων του SSM και της ΕΚΤ θα γίνει σταδιακά όπως συμφώνησαν διμερώς με την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ζήτησε από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να εξειδικεύσουν τις ανάγκες τους και να τις καταγράψουν με βάση τα μέτρα που προανήγγειλαν οι θεσμοί. Συγχρόνως όμως ζήτησε να παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις και κυρίως στις μικρομεσαίες. Οι τράπεζες είπαν ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα τις υγιείς επιχειρήσεις.

 

Ωστόσο εκείνες οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τον δανεισμό, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, εκτιμάται πως είναι πιθανόν -το ίδιο ασφαλώς θα ισχύσει αν χρειαστεί και για τις υγιείς- να επιβάλουν ένα άτυπο μορατόριουμ, το οποίο θα επιτρέπει σταδιακή μετάθεση πληρωμών βάσει εξελίξεων. Άλλωστε, οι τράπεζες παρέπεμπαν στην πρακτική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια των capital controls, πρακτική η οποία εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. που έχουν πληγεί από την επιδημία. Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση πρόβλημα ρευστότητας.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, συμμετείχαν η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και οι CEOs των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Τα μέτρα του SSM

 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον SSM, οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλήρως τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας, συμπεριλαμβανομένων των κατευθύνσεων του Pillar II. Οι τράπεζες θα επωφεληθούν από την απαλλαγή στη σύνθεση κεφαλαίου για τις απαιτήσεις του πυλώνα 2 και θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα. Τα εποπτικά μέτρα εξειδικεύονται, στοιχείο το οποίο δίνει τη δυνατότητα και στις ελληνικές τράπεζες να αλλάξουν τα προγράμματά τους προσαρμόζοντάς τα στη νέα πραγματικότητα. Τα αποθέματα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να επιτρέψουν στις τράπεζες να αντέξουν σε καταστάσεις stress, όπως η σημερινή, ανέφερε ο SSM, ο οποίος συγχρόνως προανήγγειλε τη μη διεξαγωγή των ασκήσεων (stress tests για το 2020).

 

Συγχρόνως ο θεσμός χαλάρωσε τα μέτρα κεφαλαιακής επάρκειας. Όπως αναφέρει, η ΕΚΤ θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργήσουν προσωρινά κάτω από το επίπεδο κεφαλαίου που καθορίζεται από τον πυλώνα 2, το απόθεμα ρυθμιστικού κεφαλαίου και τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR). Τα παραπάνω μέτρα παρέχουν σημαντική στήριξη κεφαλαίων στις τράπεζες, προκειμένου τελικώς αυτές να στηρίξουν την οικονομία.. [

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....