| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Εξαιρετικά ανήσυχη η Moody’s για τον κοροναϊό ….. Προειδοποιώντας για την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία!!

 

Παρασκευή, 31/01/2020

 

   Share

 

Εξαιρετικά ανήσυχη στα όρια της υπερβολής εμφανίζονται οι αναλυτές της Moody’s, αναφορικά με τον κινεζικό ιό, προειδοποιώντας πως μια πανδημία του κορoναϊού θα μπορούσε να εξελιχθεί στο χειρότερο "μαύρο κύκνο" που έχουν βιώσει αγορές και οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Moody’s, οι επιπτώσεις της θα ήταν πολύ σοβαρότερες από αυτές που βιώσαμε κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση και τη Μεγάλη Ύφεση του 2008-2009!!!!!!!

 

 

Όπως πάντα σχολιάζει οι αναλυτές της Moody’s, σε αντίθεση με την κατάρρευση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, κανείς δεν είχε προβλέψει την έλευση δυνητικά καταστροφικής πανδημίας στις αρχές του 2020, όπως επισημαίνει ο οίκος. Και σε αντίθεση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σε θέματα δημόσιας υγείας και οικονομικής πολιτικής ενδέχεται να έχουν περιορισμένα περιθώρια αντίδρασης, όσον αφορά την ικανότητά τους να θεραπεύουν ή να αντισταθμίζουν μια πανδημία τύπου 1918 (Ισπανική γρίπη).

 

Ο δείκτης τιμών των βιομηχανικών μετάλλων της Moody's Analytics έχει σημειώσει βουτιά ως απάντηση στους κινδύνους που ενέχει η πιθανή εξάπλωση του κοροναϊού. Η επίδραση της Κίνας στην παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα είναι τεράστια, σύμφωνα με τον οίκο.

 

Ο δείκτης τιμών των βιομηχανικών μετάλλων από το ξέσπασμα του κοροναϊού πριν λίγες μέρες σημείωσε πτώση 7,1%, ο χαλκός έχει βυθιστεί κατά 10,4%, το νικέλιο κατά 8,7%, ο κασσίτερος κατά 8,2%, ο ψευδάργυρος κατά 7,3%, ο μόλυβδος κατά 4,6% και το αλουμίνιο κατά 3,5%. Αυτήν την εβδομάδα, ο δείκτης τιμών των βασικών μετάλλων βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017. Όπως τονίζει η Moody’s, o συγκεκριμένος δείκτης ο οποίος αποτελεί και ένα αξιόπιστο βαρόμετρο της παγκόσμιας βιομηχανικής δραστηριότητας, είχε πολύ καλύτερη πορεία και "αντιστάσεις" κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ / Κίνας τον Ιούνιο του 2018.

 

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Moody’s, από το 1987 έως το 2019, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζει πολύ ισχυρή συσχέτιση με την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη τιμών των βιομηχανικών μετάλλων της Moody's Analytics. Και όπως σχολιάζεται. Καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε από το 3,6% του 2018 σε 2,9% το 2019, η ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών των βιομηχανικών μετάλλων άλλαξε και από αύξηση 7% το 2018, συρρικνώθηκε κατά 6,9% το 2019, εξηγεί ο οίκος. Για τα εννέα έτη από το 1986 και μετά τα οποία παρουσιάζουν  βαθύτερη του 5% συρρίκνωση του δείκτη τιμών των βιομηχανικών μετάλλων, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν 2,7% για την παγκόσμια οικονομία και 1,5% για το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ.

 

Επίσης, στα έτη όπου ο δείκτης σημείωσε ετήσια αύξηση άνω του 5%, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν 4,4% για την παγκόσμια οικονομία και 3,1% για το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ. Για τα υπόλοιπα έτη ή όταν η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη τιμών των βασικών μετάλλων ήταν μικρότερη από 5% και μεγαλύτερη από -5%, ο μέσος ετήσιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ήταν 3,2% για τον κόσμο και 2,8% για τις ΗΠΑ

 

Οι προσδοκίες για ρυθμούς της τάξης του 3,3% στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 τίθενται πλέον υπό σημαντική αμφισβήτηση, προειδοποιεί η Moody’s, λόγω της άγνωστης εξέλιξης και επίπτωσης του κινεζικού ιού. Και όπως σημειώνεται, μετά την ανάκαμψη της τάξης του 0,8% σε ετήσια βάση στις 13 εβδομάδων έως τις 17 Ιανουαρίου 2020, ο δείκτης τιμών των βιομηχανικών μετάλλων έχει υποχωρήσει κατά 3,8% σε ετήσια βάση. Όπως σχολιάζεται, ακόμη και πριν από την εμφάνιση του κοροναϊού, η παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα κινούνταν σε πολύ αργούς, σταθεροποιητικούς ρυθμούς. Ο δείκτης τιμών των βιομηχανικών μετάλλων ήταν ακόμη αρκετά μακριά από την ανάκαμψη που σημείωσε μετά την την παγκόσμια ύφεση και την ύφεση των κερδών του 2015-2016.

 

Και όπως σημειώνουνε κλείνοντας οι αναλυτές της Moody’s. Αν συμβεί το αδιανόητο και ύπαρξη πλήρης πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, η ύφεση της κερδοφορίας των εταιρειών θα οδηγήσει τον δείκτη τιμών των βασικών μετάλλων σε βουτιά κατά 26%, ενώ οι τιμές του πετρελαίου (αργό WTI) θα βυθιστούν κατά 43%, με καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....