Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

04/02/19

Επιβολή προσωρινής διοίκησης ή ρευστοποίηση της Folli Follie

 

Από μια κλωστή κρέμεται πλέον το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie, καθώς οι ομολογιούχοι πιστωτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι εμπαίζονται από τη σκιώδη διοίκηση Κουτσολιούτσου και αρνούνται να συναντηθούν με τους εκπροσώπους της εταιρείας. Αντιθέτως πραγματοποιούν επαφές με τους νομικούς τους συμβούλους επεξεργαζόμενοι δύο σενάρια: είτε την προσπάθεια διορισμού προσωρινής διοίκησης και νέας επιτροπής ελέγχου, είτε μια επιταχυνόμενη διαδικασία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας προς είσπραξη των απαιτήσεών τους.

 

 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στην απόφαση εγκατάλειψης του σχεδίου εξυγίανσης οδήγησε η «παρελκυστική τακτική της οικογενείας Κουτσολιούτσου, η οποία μοιάζει να επιχειρεί με κρυφή ατζέντα να τακτοποιήσει κατά το δυνατόν τα του οίκου της και να προστατευτεί νομικά από τα χειρότερα και όχι να βοηθήσει στην εξυγίανση της εταιρείας», αναφέρει στην «Κ» έγκριτος νομικός του οποίου η γνωμοδότηση εζητήθη από τους πιστωτές. Εξάλλου, όσο ο χρόνος περνάει και οι ξένες μάρκες φεύγουν από το χαρτοφυλάκιο της Folli Follie και τα οικονομικά προβλήματα χειροτερεύουν, τόσο περιορίζεται η αξία της επιχείρησης. Ειδικότερα, εκτιμάται πως η εταιρεία έχει διαβεί το σημείο της μη επιστροφής και οδεύει ολοταχώς προς την κατάρρευση. Κάτι το οποίο δεν φαίνεται, όπως λένε οι πιστωτές, να ενοχλεί την οικογένεια Κουτσολιούτσου, γεγονός που ενισχύει την καχυποψία τους «για δόλια τακτική, κρυφή ατζέντα και προσπάθεια συγκάλυψης πεπραγμένων».

 

Περισσότερα στοιχεία ίσως προκύψουν και επ’ αυτού από το πόρισμα που αναμένεται να κοινοποιήσει η PWC στην εταιρεία καθώς, εκτός απροόπτου, ο ελεγκτικός οίκος εκτιμάται πως θα αρνηθεί να δώσει πιστοποιητικό ελέγχου απαριθμώντας τους λόγους. Ετσι, το σχέδιο που ήθελε τους πιστωτές να βάζουν επιπλέον κεφάλαιο για να πουλήσουν αργότερα όλη την έκθεση σε τίμημα υψηλότερο από αυτό που θα εισέπρατταν από μια βίαιη ρευστοποίηση, είναι πλέον «νεκρό».

 

Επίσης, όπως καταμαρτυρούν και άλλες πηγές, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που υποτίθεται πρόκειται να πουληθούν για να διασφαλιστεί βραχυπρόθεσμα ρευστότητα, είναι είτε δεσμευμένα από την ελληνική δικαιοσύνη είτε διαχειριζόμενα υπό συνθήκες αδιαφάνειας. Αυτό ισχύει τόσο για το περιβόητο πλέον διαμέρισμα στο Χονγκ Κονγκ όσο και για το ελικόπτερο, αθροιστικής αξίας της τάξης των 16-20 εκατομμυρίων ευρώ.

 

«Καλομελετημένο σχέδιο»

 

Παράλληλα, οι όψιμες παραιτήσεις μελών της διοίκησης που είχαν διοριστεί εσχάτως, προεξάρχοντος του αναπληρωτή διευθύνοντος Νάσου Γεωργιάδη, που παρά την επιλογή τους από την οικογένεια των βασικών μετόχων είχαν καταφέρει να κερδίσουν τουλάχιστον συγκριτικά με άλλους την εμπιστοσύνη των πιστωτών, έχει επιδεινώσει τα πράγματα.

 

Μεταξύ των πιστωτών συζητείται πλέον ευρέως η υπόθεση πως «όλα όσα πράττει η ελεγχόμενη από τους βασικούς μετόχους διοίκηση όπως και οι ίδιοι είναι μέρος ενός προσεκτικά και από χρόνια καλομελετημένου σχεδίου προστασίας της οικογενείας». «Ολα είναι τόσο προσεκτικά στημένα από την αρχή, από τις εταιρείες στο εξωτερικό και το δίκαιο στο οποίο υπάγονται, έως τις παραιτήσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, αντίστοιχα, ώστε να μην μπορούν οι πιστωτές να επιβάλουν μια γρήγορη λύση διάσωσης ή έστω ρευστοποίησης της εταιρείας», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

 

Με δεδομένο, όμως, ότι οι πιστωτές που έχουν χρηματοδοτήσει με περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ τη Folli Follie τα τελευταία χρόνια στην πλειονότητά τους είναι ξένοι επενδυτές, οι καθυστερήσεις και η διαρκής απαξίωση του ενεργητικού και του ονόματος της εταιρείας εκπέμπουν μια αλγεινή εικόνα για το ελληνικό επιχειρείν εν γένει. «Σε τρεις μήνες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις αποκαλύψεις του QCM που έδειξαν την πραγματική κατάσταση της εταιρείας και ακόμα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα», αναφέρει εις εξ αυτών των ομολογιούχων. Παράλληλα, επιβεβαιώνονται όσοι ξένοι και Ελληνες επενδυτές προτάσσουν ως σημαντικότατο πρόβλημα στην Ελλάδα την εφαρμογή του δίκαιου: πέραν του γεγονότος πως ακόμα δεν έχουν αποδοθεί αστικές ή και ποινικές ευθύνες, οι πιστωτές υπολογίζουν πως θα χρειαστούν μήνες για να επιβάλουν αναγκαστικές εκτελέσεις, αλλά και σημαντικό χρόνο για να επιβάλουν αλλαγή διοίκησης.

 

Η ενδεδειγμένη οδός

 

Το σενάριο το οποίο εισηγούνται οι νομικοί τους σύμβουλοι τώρα είναι η προσφυγή στην εκουσία δικαιοδοσία του ειρηνοδικείου για τον διορισμό προσωρινής διοίκησης υπό την απειλή πλήρους απαξίωσης της εταιρείας και παράλληλα η λήψη ασφαλιστικών μέτρων για να προστατευτεί ό,τι έχει μείνει από αυτήν. Εκ των υστέρων μοιάζει να ήταν η ενδεδειγμένη οδός από την αρχή, αναφέρουν οι ψυχραιμότεροι εξ όσων παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και από την αρχή την υπόθεση. «Οι σχετικές αποφάσεις και ενέργειες των ομολογιούχων αναμένονται εντός των αμέσως επομένων ημερών, καθώς είναι δεδομένο πως η εμπιστοσύνη προς τους συνομιλητές τους στην εταιρεία έχει χαθεί με εξαίρεση ίσως τον σύμβουλο αναδιάρθρωσης Δ. Κουβάτσο και την Deloitte», αναφέρει στην «Κ» νομική πηγή.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....