| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Νέο «λίφτινγκ» στα κρατικά δάνεια και την αποπληρωμή τους

 

Τετάρτη, 04/11/2020

 

   Share

 

Η εξέλιξη της πανδημίας και η συνεχής επικαιροποίηση των παρεμβάσεων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να κάνει νέο «λίφτιγκ» στα μέτρα, ειδικά σε εκείνα που συνδέονται με την ενίσχυση της ρευστότητας.

 

 

Όπως γράφει η Ραλλού Αλεξοπούλου στην Ναυτεμπορική, τις πρώτες αλλαγές «μετρά» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ενώ αρχίζουν να εξετάζονται και επιμέρους τροποποιήσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν ακόμα και με το πότε θα ξεκινήσει η αποπληρωμή της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι. Με τα έως τώρα δεδομένα, όσοι έχουν λάβει ποσά μέσω των τριών προηγούμενων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα αρχίσουν να τα αποπληρώνουν τον Ιανουάριο του 2021 σε 40 μηνιαίες δόσεις. Δεδομένου, όμως, ότι πλέον όσοι λάβουν Επιστρεπτέα Προκαταβολή τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο (ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί να έρθουν κι άλλοι κύκλοι το 2021), θα έχουν ουσιαστικά μόνο 12 -13 μήνες πριν ξεκινήσουν να την αποπληρώνουν, αρχίζει να σκέφτεται πιθανές βελτιώσεις και σε αυτό το ζήτημα.

 

Τι ισχύει για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 & 5

 

Οι δύο κύκλοι Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο, συνολικού ύψους 1,65 δισ. ευρώ, αποτελούν τους βασικούς «βραχίονες» των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

 

Βασικές καινοτομίες των νέων κύκλων είναι ότι:

 

Δεν θα επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι

 

Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή αλλά και των νέων επιχειρήσεων που άνοιξαν το 2020.

 

Συνοπτικές και σύντομες αναμένεται να είναι οι διαδικασίες για τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς μέσα στον μήνα θα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, αλλά και να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων στους δικαιούχους.

 

Όσον αφορά τους όρους χορήγησης,

 

η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί τον Νοέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του τζίρου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταγράφουν μείωση στον κύκλο εργασιών τους κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, η οποία θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο, θα λάβει υπόψη τη μείωση του τζίρου τον μήνα Νοέμβριο.

 

Όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν απασχολούν εργαζόμενους ή αν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, θεωρούνται επιλέξιμες εφόσον καταγράφουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20% ή έχουν τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

 

Δικαίωμα συμμετοχής στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν το διάστημα Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου, ανεξάρτητα από το αν έχουν πτώση του τζίρου, με ελάχιστο κύκλο εργασιών τα 300 ευρώ.

 

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα λάβουν 1.000 ευρώ, εκ των οποίων θα κληθούν να επιστρέψουν τα 500 ευρώ. Στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το ποσό που θα μπορούν να λάβουν θα γίνει με βάση τον μαθηματικό τύπο.

 

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή θα κλείσουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα λάβουν ως ελάχιστο ποσό τα 2.000 ευρώ, ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία και δεν έχουν εργαζόμενους θα λάβουν 2.000 ευρώ.

 

Κι ενώ ήδη έχουν αρχίσει η διαδικασίες για την έκδοση της απόφασης για τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, συνεχίζονται οι εκταμιεύσεις για την ολοκλήρωση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3. Μέχρι σήμερα 96.278 επιχειρήσεις έχουν λάβει συνολικά 1,27 δισ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές θα συνεχιστούν στο τέλος της εβδομάδας.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....