| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Επιστροφή των περονιστών στην Αργεντινή

 

Δευτέρα, 28/10/2019

 

   Share

 

Οι Αργεντινοί συνέτριψαν και μάλιστα από τον πρώτο γύρο τον νεοφιλελεύθερο Μαουρίτσιο Μάκρι. Τα ηνία της οικονομικά γονατισμένης από τη θηλιά του ΔΝΤ χώρας αναλαμβάνει ο Αλμπέρτο Φερνάντες. Επιστροφή και για την Κίρχνερ.

 

 

Στο τέλος δεν του απέμεινε παρά ο ρόλος του καλού ηττημένου. Μετά την καταμέτρηση του 90% των ψήφων ο Μαουρίτσιο Μάκρι συνεχάρη τον αντίπαλό του Αλμπέρτο Φερνάντες και παραδέχθηκε την ήττα του. Προσκάλεσε μάλιστα τον νέο πρόεδρο σε πρωινό στο προεδρικό μέγαρο και υποσχέθηκε τη συντεταγμένη παράδοση της σκυτάλης, που θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου. Κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος την προεδρικής θητείας του Μάκρι που διήρκησε 4 χρόνια και άφησε τη χώρα σε άθλια οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση. «Το επόμενο διάστημα δεν θα είναι εύκολο» τόνισε.

 

«Καμένη γη» άφησε ο Μάκρι

 

Και σε αυτό έχει πολύ δίκαιο. Τα ηνία αναλαμβάνει ο Αλμπέρτο Φερνάντες, πρώην επικεφαλής της Προεδρίας υπό τον Νέστορα Κίρχνερ, σύζυγο της Κριστίνα Κίρχνερ, ο οποίος πέθανε σαν χθες πριν από δέκα χρόνια. Η Κίρχνερ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της Αργεντινής, μετά από προεδρική θητεία από το 2007 μέχρι το 2015. Και οι δύο ανήκουν στο εργατικό κόμμα που ίδρυσε ο Χουάν Περόν το 1946 και που έστειλε από τότε μέχρι σήμερα τους περισσότερους υποψηφίους στο προεδρικό μέγαρο. Ο Μάκρι άφησε πίσω του «καμένη γη» στον οικονομικό τομέα παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πλούσια χώρα σε φυσικούς πόρους. Η αγροτική οικονομία της μπορεί να θρέψει τον δεκαπλάσιο πληθυσμό που διαθέτει και έχει πλούσια αποθέματα χρυσού και χαλκού καθώς και σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πριν από εκατό χρόνια ήταν μια από τις πιο πλούσιες χώρες της γης. Σήμερα, η επιβίωσή της εξαρτάται από το μισητό και για τους Αργεντινούς ΔΝΤ και το δάνειο των 56 δις δολαρίων, που όμως συνέβαλε στη μεγαλύτερη φτωχοποίηση του λαού .

 

Ο απερχόμενος νεοφιλελεύθερος πρόεδρος δεν μπόρεσε να εκπληρώσει μια από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις και πληρώνει το τίμημα της αποτυχίας του. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που πήρε η κυβέρνησή του έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα. Εκτίναξαν στα ύψη τις τιμές και την ανεργία. Το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός διπλασιάστηκε και είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο. Στην κάλπη οι Αργεντινοί τιμώρησαν τον πρόεδρό τους και μάλιστα από τον πρώτο γύρο.

 

Φόβοι από το κατεστημένο

 

Τι περιθώρια έχει ο Αλμπέρτο Φερνάντες; Ο 60χρονος δικηγόρος είπε ότι θα χρειαστεί τη βοήθεια της διοίκησης Μάκρι για να αναγεννήσει την Αργεντινή από τις στάχτες της. «Επανήλθαμε και θα τα κάνουμε καλύτερα» τόνισε. Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει το κατεστημένο εντός και εκτός της χώρας. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Κεντρική Τράπεζα Αργεντινής, που με το άκουσμα της αλλαγής εξουσίας, συγκάλεσε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Για να εμποδίσει την εκροή συναλλάγματος και την κατάρρευση του πέσος, επέβαλε περιορισμούς στην αγορά δολαρίου. Οι έχοντες τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούν να ανταλλάξουν μόνο 200 δολάρια το μήνα μέχρι το Δεκέμβριο και 100 δολάρια, όσοι το κάνουν σε ρευστό. Το προηγούμενο ποσό ήταν 10.000 δολάρια μηνιαίως. Από το ΔΝΤ δεν υπάρχει κάποια αντίδραση, αλλά ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη διαφαινόμενη συντριπτική ήττα του Μάκρι, αρνήθηκε να καταβάλει την επόμενη δόση ύψους 5.4 δις δολαρίων. Του χρόνου η Αργεντινή υπό τον Φερνάντες πρέπει να αρχίσει την αποπληρωμή του δανείου της.

 

Οι οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες είναι ασφυκτικές για το δίδυμο Φερνάντες-Κίρχνερ. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιστροφή στην εξουσία των περονιστών θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην παρεμβατική οικονομική πολιτική της περιόδου των κιρχνεριστών (2003-2015). Από την πλευρά τους οι αναλυτές ζητούν να μάθουν ποιός θα κυβερνά στην πραγματικότητα τη χώρα, ο μετριοπαθής κεντροαριστερός Φερναντές ή η Κίρχνερ, που εκπροσωπεί την πιο ριζοσπαστικοποιημένη πτέρυγα του κόμματος. 

 

Ειρήνη Αναστασοπούλου / AP, Reuters, dpa, afp 

Deutsche Welle

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....