Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

04/02/19

Η  Ελλάδα είναι μία μοναδική πιστωτική περίπτωση, ένα «αίνιγμα» για τους οίκους αξιολόγησης (SocGen)

 

Σχολιάζοντας την τελευταία επιστροφή της χώρας στις αγορές και γενικά τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Οι αναλυτές της Societe Generale σχολιάζουνε με χαρακτηριστικό τρόπο πως η Ελλάδα είναι «μοναδική πιστωτική περίπτωση» και «αίνιγμα» για τους οίκους αξιολόγησης.

 

 

Όπως σχολιάζουνε οι αναλυτές της Sogen, παρά την έξοδο από το πρόγραμμα τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να μην κινούνται αυτόνομα, αλλά να επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ιταλία και ευρύτερα από το διεθνές κλίμα. Οι όποιες θετικές εγχώριες ειδήσεις, ακόμη και αυτή για το τέλος της εποχής του μνημονίου πριν από μερικούς μήνες, τον περασμένο Αύγουστο, δεν είχαν πετύχει να αποδεσμεύσουν τα ελληνικά ομόλογα από τις πιέσεις, που δέχονταν η Ιταλία και οι αναδυόμενες αγορές. 

Όπως όμως σχολιάζουνε οι αναλυτές της Sogen, η Ελλάδα κατάφερε να επωφεληθεί από την αλλαγή στη στάση της FED, η οποία και άνοιξε διεθνώς την «όρεξη» για ομόλογα, αν και όπως σχολιάζεται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι αρκετά  υψηλότερες από εκείνες των άλλων της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει η γαλλική τράπεζα στο report της, επικαλούμενη τον οίκο S&P, η τελική εκταμίευση από το πρόγραμμα του ESM χάρισε στην Ελλάδα ένα αξιοσημείωτο ταμειακό μαξιλάρι, το οποίο υπολογίζουμε ότι μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης έως το 2022. Και με βάση αυτό τίθεται το ερώτημα: Γιατί λοιπόν ο ΟΔΔΗΧ βγήκε στις αγορές τώρα; 

Σύμφωνα με το report, ο λόγος είναι ότι οι ελληνικές αρχές θεωρούν πως ο καλύτερος δρόμος για επιστροφή στην κανονικότητα, είναι το να σταθεί η χώρα και πάλι στα δικά της πόδια. Βλέπουν την έξοδο από το πρόγραμμα και τη χρηματοδότηση από την αγορά ως παράγοντα που θα επαναφέρει τους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα» εξηγούν οι αναλυτές της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας και συνεχίζουν: «Αυτό με τη σειρά του υποτίθεται ότι θα εντυπωσιάσει τους οίκους αξιολόγησης, θα οδηγήσει σε αναβαθμίσεις και θα επαναφέρει την χώρα σε έναν ενάρετο κύκλο.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με λίγα λόγια να μιμηθεί την επιτυχία της Πορτογαλίας, αν και σχολιάζεται πως η Ελλάδα είναι όμως μία μοναδική πιστωτική περίπτωση, ένα «αίνιγμα» για τους οίκους αξιολόγησης. Όπως σημειώνεται, αν και εμφανίζει πολύ υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα συγκριτικά με τις άλλες οικονομίες, των οποίων το αξιόχρεο είναι στην κατηγορία B (όπως για παράδειγμα την Ουκρανία, την Λευκορωσία και την Μολδαβία), έχει ταυτόχρονα και εξαιρετικά υψηλό χρέος. Παράλληλα είναι μέλος της Ευρωζώνης και το μόνο κράτος, που έχει ένα μαξιλάρι ρευστότητας- «προίκα» από την Ε.Ε. 

Τέλος, οι αναλυτές της SocGen σχολιάζουνε τέλος πως ο Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο σε ΒΒ- από Β με σταθερές προοπτικές. Ο S&P βαθμολογεί το αξιόχρεο μία βαθμίδα χαμηλότερα, στο B+ και ο πιο αυστηρός Moody's τρεις βαθμίδες χαμηλότερα παό τον Fitch, στο B-.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....