Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 27/02/19

Η Ισλανδία & Το Fund και των 2,5δις

 

Όπως με χαρακτηριστικό τρόπο σχολίασε το Bloomberg, ένα Ισλανδικό Επενδυτικό Ταμείο θα ήταν αδιανόητο μια δεκαετία πριν, όταν η μικροσκοπική χώρα χρεοκόπησε και βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού.

 

 

Και όμως. Και όπως σχολιάζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, καθώς όμως η Ισλανδία αποτινάσσει τον εφιάλτη των capital controls, η χώρα ετοιμάζει το δικό της Wealth Fund (Επενδυτικό Ταμείο), με αρχικά κεφάλαια 300 δισεκ. τοπικών κορόνων (2,5 δισεκ. δολάρια).

 

Επισημαίνεται πως το ποσό ανέρχεται σε περίπου 7.000 δολάρια για κάθε έναν από τους περίπου 340.000 κατοίκους του νησιού. Το Fund θα λειτουργήσει σαν μία ασφάλεια για τη χώρα, σε περίπτωση ενός μεγάλου εξωτερικού σοκ.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισλανδίας, Bjarni Benediktsson, εκτιμά ότι τα χρήματα θα διαχειρίζεται ένας ξένος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, παρά τις απαιτήσεις της κεντρικής τράπεζας.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κεντρική τράπεζα ασχολείται με άλλα καθήκοντα, όπως η νομισματική πολιτική και η χρηματοοικονομική σταθερότητα, και «δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με διαχείριση περιουσιακών στοιχείων για το Ταμείο». Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η πρόταση της κυβέρνησης του Ρέικιαβικ αποδεικνύει την ολοκληρωτική αποκατάσταση της εγχώριας οικονομίας, έπειτα από σκληρή δουλειά των αρχών.

 

Παράλληλα, σημαντικότατο ρόλο έπαιξαν τα έσοδα από τον τουρισμό, με τον αριθμό των επισκεπτών να υπερβαίνει κατά πολύ τον πληθυσμό των ντόπιων ετησίως. Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας, η οποία ήδη επιβλέπει ένα αποθεματικό συναλλαγματικών ισοτιμιών άνω των 700 δισεκ. κορόνων, διαφωνεί.

 

Σε συνέντευξή του, ο διοικητής Mar Gudmundsson, είπε ότι η διαχείριση του ταμείου επενδύσεων θα είναι «σε συνέργεια με άλλα καθήκοντα που επιτελούμε».

 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....