| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Η Ιταλία, ο λαϊκισμός & Τα ομόλογα….

 

Τετάρτη, 00:01 - 30/10/2019

 

   Share

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ηγέτης της δεξιάς ιταλικής Λέγκα του Βορρά, είχε εξαφανιστεί από το πολιτικό προσκήνιο από τότε που προσπάθησε -και απέτυχε- να εκβιάσει νέες εκλογές τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός κυβέρνησης. Ο θρίαμβος του, όμως, στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, δείχνει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει.

 

 

Όπως γράφει το Bloomberg, ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Ιταλίας – αποτελούμενος από τη Λέγκα του Βορρά, το κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» και την Forza Italia – κατήγαγε σημαντική νίκη στη μικρή κεντρική περιοχή της Umbria, η οποία αποτελεί παραδοσιακά προπύργιο της αριστεράς. Ορισμένα τοπικά σκάνδαλα ευνόησαν τις συνθήκες ώστε τα κεντροδεξιά κόμματα να πετύχουν την πρωτοφανή νίκη τους. Αλλά το αποτέλεσμα είναι και μια προειδοποιητική βολή στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, όπως είναι κι ένα σημάδι ότι ο Σαλβίνι παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων.

Τους τελευταίους δύο μήνες, το Δημοκρατικό Κόμμα που ανήκει στην κεντροαριστερά και οι λαϊκιστές κυβερνητικοί τους εταίροι, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, διαβεβαιώνουν συνεχώς τους διεθνείς επενδυτές ότι η Ιταλία δεν έχει καμία πρόθεση να συγκρουστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως έπραξε την εποχή που στην κυβέρνηση βρισκόταν ο Ματέο Σαλβίνι), πόσο μάλλον να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα. Ένας συνετός ιταλικός προϋπολογισμός βοήθησε να μειωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας, ωθώντας τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στο 1%. Ωστόσο, τα δύο κόμματα δεν κατάφεραν να χτυπήσουν την ευαίσθητη χορδή του εκλογικού σώματος και να κερδίσουν την προτίμησή του, καθώς ο προϋπολογισμός περιλάμβανε επίσης αυξήσεις φόρων και νέα διοικητικά βάρη, μερικά από τα οποία θα έπρεπε να ανακληθούν.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν περάσει μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην κυβέρνηση διαφωνώντας μεταξύ τους, κι αφήνοντας τους ψηφοφόρους να αναρωτηθούν τι πραγματικά οι δυο κυβερνητικοί εταίροι μπορούν να επιτύχουν. Αυτές οι τριβές έδωσαν ανάσα στον Σαλβίνι, μετά από ένα μάλλον δύσκολο καλοκαίρι. Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά είχε «τραβήξει την πρίζα» της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, καθώς ήλπιζε ότι αυτό θα ενεργοποιούσε την προσφυγή της Ιταλίας σε εκλογές. Η στρατηγική του όμως υπερνικήθηκε από τους αντιπάλους του και είδε τις επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις να υποχωρούν.

Από τότε ο Σαλβίνι έχει ανασυγκροτηθεί, προχωρώντας σε σύναψη συμμαχίας με τους πρώην συνεργάτες του στη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τους ακροδεξιούς «Αδελφούς της Ιταλίας», την ώρα που εξαπολύει επιθέσεις στην κυβέρνηση για τις φορολογικές αυξήσεις που αυτή επιβάλλει. Η Λέγκα επιστρέφει τώρα στο 33% περίπου στις κάλπες και έτσι τα κεντροδεξιά πολιτικά σχήματα μπορούν να ελπίζουν στην επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας στις επόμενες γενικές εκλογές της Ιταλίας.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....